Liberec, The Czech Community House
Na Rybníčku 143, 460 07 Liberec, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Narodit se v Reichenbergu, žít v Liberci

Dostupné v: English | Česky | Deutsch | Polski

Ve vyprávění Rudolfa Pilaře ožívá svět plný národnostního napětí mezi Čechy a Němci v době, kdy spolu ještě žili v jedné zemi a v jednom městě. Připomíná nám i násilný konec tohoto soužití, ohraničený z jedné strany válkou a nacistickým pokusem o likvidaci českého národa a z druhé strany vyhnáním Němců po válce. Sám Rudolf Pilař byl do střetu o to, kdo v této zemi smí zůstat, osobně zatažen, když byl jako jeden z mladých lidí narozených v roce 1924 „darován“ protektorátním ministrem školství Emanuelem Moravcem vůdci Třetí říše Adolfu Hitlerovi – jako pracovní síla pro válečné hospodářství. Po válce každodenní národnostní třenice mezi Čechy a Němci z Liberce zmizely, protože Němců tu zbylo jen pár. Přesto je krach česko-německého soužití jedním z důležitých odkazů libereckých dějin. Je to odkaz zcela aktuální – naučit se žít s „jinými“ v jednom městě, to se nás týká pořád, i když ti „jiní“ už nejsou Němci. (Příběh je součástí projektu Živá paměť Liberec–Reichenberg, www.zivapamet-liberec.cz.)

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Rudolf Pilař

Rudolf Pilař

Narodil se 22. června 1924 v Liberci do smíšené česko-německé rodiny. Otec byl truhlář, matka pocházela ze známého bednářského rodu Bucků z Jičína. Rodina bydlela v Lucemburské ulici v centru Liberce. Rudolf Pilař navštěvoval českou školku, pak německou základní školu a českou měšťanku. Patřil mezi první žáky, kteří přišli do nové školy v Komenského ulici v Liberci (v současnosti je zde pavilon P Technické univerzity). Dětství prožil v poklidu – mezi českými i německými dětmi, všechny si hrály společně. První národnostní spory začal vnímat po roce 1936. O dva roky později musel s rodiči z Liberce odejít, neboť jeho otec byl členem komunistické strany a němečtí spoluobčané rodině vyhrožovali. Rudolf Pilař se vyučil na Turnovsku, v dospělosti se však vrátil do Liberce, kde po celý život pracoval ve stavebnictví. Jeho život je spjat s aktivitami spolku Česká beseda v Liberci.

Liberec, The Czech Community House

Dostupné v: English | Česky | Deutsch | Polski

Rudolf Pilař, who is at the same time a Czech and a German, was born into the conflict and the disintegration of what used to be a Czech-German society in Reichenberg.He tells the story of the Czech and the German national identity and the events that shaped the destinies of his generation.

Liberec, The Czech Community House

Na tomto místě

Narodit se v Reichenbergu, žít v Liberci

Narodit se v Reichenbergu, žít v Liberci

Rudolf Pilař
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo