Pilsen, Republic Square
Main Square of Plzeň 1760, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Rozloučení americké armády

Dostupné v: English | Česky

Po osvobození zůstala americká armáda v západních Čechách až do listopadu 1945, kdy vojáci odešli z Československa. Na rozloučenou se 20. listopadu 1945 konala v Plzni slavnostní vojenská přehlídka, které se zúčastnil také velvyslanec Spojených států amerických Lawrence Steinhardt a československý ministr zahraničí Jan Masaryk. Mladíka Mojmíra Fencla na přehlídce fascinovala především americká vojenská technika, kterou vojáci důkladně očistili a přestříkali, takže jen zářila. „Člověk stál na chodníku a kolem jezdily tanky, ulice se vždy zhoupla jejich vahou. Bylo to jásavé, byl konec války. Každý si Američanů vážil.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mojmír Fencl

Mojmír Fencl

Narodil se roku 1930 v Jarově u Kaznějova, kde jeho rodiče vlastnili menší hospodářství. Místní sedláci odmítali na začátku 50. let založit jednotné zemědělské družstvo, a proto se vesnice stala terčem provokace Státní bezpečnosti. Výsledkem bylo zatčení a uvěznění řady místních občanů, včetně Mojmíra Fencla. Pokusil se s kamarády utéct do západního Německa, ale převáděč je zavedl přímo do pasti StB. Po čtyřech měsících utajené vyšetřovací vazby byl v březnu 1952 odsouzen ke dvěma letům vězení za trestné činy pokusu opuštění republiky, obcházení branné povinnosti a neoznámení trestné činnosti. Trest si odpykal v lágrech na Hornoslavkovsku – lágr 12 a Ležnice. Z vězení se vrátil v květnu 1953 po prezidentské amnestii. Po absolvování základní vojenské služby u Technických praporů pracoval v JZD v Jarově.

Pilsen, Republic Square

Dostupné v: English | Česky

Republic Square is the main square in Pilsen and the metaphorical heart of the city. It dates back to the founding of Pilsen itself in 1295. The square is dominated by the Gothic Cathedral of St Bartholomew. Other significant monuments include: the Renaissance town hall, a Marian column, historical houses, and since 2010 a modern fountain inspired by Pilsen’s coat of arms. The square has always fulfilled an important symbolic role in the city’s life. Pilseners gathered here during key moments of the 20th century, the place served as a centre for the so-called Pilsen Uprising in 1953 and for the demonstrations in 1989, during World War 2 it echoed to the march of both the occupying German soldiers and the liberating American army.

Pilsen, Republic Square

Na tomto místě

Rozloučení americké armády

Rozloučení americké armády

Mojmír Fencl
Střelba z plzeňské věže

Střelba z plzeňské věže

Richard Smola
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo