Souostrovím svobody
Mastířovice, bývalý statek Princových
Štětská 23, Mastířovice, 413 01 Vrbice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

A ta kráva to vzala přes vybělené prádlo

Dostupné v: English | Česky

Undergroundové společenství baráku v Mastířovicích bylo zdaleka největší – žilo tu několik rodin a dalších přátel, dohromady i s dětmi okolo 20 lidí. Kromě kulturních aktivit se snažili především o potravinovou soběstačnost, takže pěstovali ovoce a zeleninu a chovali hospodářskou zvířenu. Patřila mezi ni i kráva, kterou na statku chovala Věra Jirousová. Ta se jednou rozhodla, že kráva nemůže být pořád zavřená ve chlévě a že se má pást, a tak si vzala dlouhý provaz, aby kráva měla svobodu.

„Když krávu vedeš a není zvyklá, musíš ji držet blízko hlavy, ale ona měla ten dlouhej provaz. Věra ji vedla po silnici, a teď ty dvě pochodovaly, krávě se to přestalo líbit a utekla jí. Ve vesnici byla jedna slušná paní, která na louce bělila prádlo, jak se to dělalo dřív, a ta kráva to vzala přes ty prostěradla a pak jsme ji honili v kukuřici,“ vzpomíná Jan Princ ve zmíněné knize Baráky. Nakonec i tento dům byl na popud StB Princovým vyvlastněn. Z nepřeberného množství absurdních důvodů tentokrát úřady vybraly ten, že dům má sloužit jako sklad materiálu civilní obrany. Květa s Janem se snažili bránit a jejich právní spor se státní mocí trval dva roky.

„Nakonec nám museli dát rovnocennou náhradu. Byli z toho dost naštvaní, a tak nám tam navezli aspoň stará lehátka. Pak během vichřice v roce 1986 spadnul kus střechy, tak jsme to zabalili, nemělo to dál cenu,“ vypráví Květa Princová. „Po třetím domě v Mastířovicích už ale bylo jasné, že doba ‚baráků‘ skončila – občanské aktivity dobývaly stále více veřejného prostoru a zdálo se, že ‚paralelní polis‘ už splnila svoji roli.“ 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Princová, rozená Veselá

Květoslava Princová, rozená Veselá

Narodila se v roce 1950 v Lipníku nad Bečvou. Vystudovala VŠCHT v Praze v oboru makromolekulární chemie. V 70. letech se v bytě rodiny Němcových seznámila s lidmi z undergroundu a poznala tu i svého budoucího muže Jana Prince. V roce 1976 společně koupili dům v Rychnově, kde pořádali přednášky a setkání svobodomyslných lidí a který zároveň sloužil jako dům na půl cesty pro lidi s psychickými problémy. V roce 1978 jim komunisté dům bez náhrady vyvlastnili. To samé se opakovalo s domem v Robči a Mastířovicích. V roce 1986 se odstěhovali do Nenakonic poblíž Olomouce, kde Květa Princová žije dodnes. Po revoluci vystudovala humanitní vysokou školu, vedla kancelář olomouckého primátora, pracovala v charitě a spoluzakládala obor sociální a humanitární práce. Dnes je odbornou asistentkou na Katedře křesťanské sociální práce na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Mastířovice, bývalý statek Princových

Dostupné v: English | Česky

Po vystěhování komunisty z baráku v Rychnově a Robči se Princovi rozhodli k heroickému výkonu. V roce 1982 si půjčili peníze od přátel a koupili si na cizí jméno další zchátralý dům, tentokrát v Mastířovicích u Úštěka. Podařilo se jim tak dokonce v Mastířovicích získat trvalý pobyt, čímž komunistům velmi zkomplikovali možnosti, jak je z domu vyhnat. Společenství na baráku v Mastířovicích bylo zdaleka největší – žilo tu několik rodin a dalších přátel, dohromady i s dětmi okolo 20 lidí. Opět pořádali koncerty, výstavy a přednášky, ale obyvatelé domu se snažili také o potravinovou soběstačnost, takže pěstovali ovoce a zeleninu a chovali hospodářskou zvířenu. Přesto je StB v roce 1986 vyhnala, když z jejich statku udělali sklad civilní obrany.

Mastířovice, bývalý statek Princových

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo