Robeč, fotbalové hřiště
Robeč 4, 411 08 Úštěk, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Underground versus máničky

Dostupné v: English | Česky

Společenství „baráků“ netvořili jen disidenti a členové undergroundu. Svobodomyslná a srdečná atmosféra, která na barácích panovala, přitahovala i studenty, máničky nebo obecně mladé lidi z okolních měst a obcí. V Robči to byla skupina asi 20 až 30 mladých kluků z České Lípy, podle svědectví Květy Princové často z rozpadlých rodin, dělnických profesí. Dojížděli sem téměř každý týden.

Do života na baráku se je snažil na jedné straně zapojit salesián František Hochman, který je seznamoval s vírou a duchovními cvičeními. „Nebylo to jednoduché, většinou to byli kluci z rozpadlých rodin, hospod. Byli docela drsní, ale František to s nimi uměl,“ vzpomíná Květa Princová. S Janem Princem a ostatními obyvateli baráku zase rádi soupeřili v různých disciplínách - kdo dříve navozí písek na opravu zdi nebo naštípe více dřeva. Legendárním se stal fotbalový zápas, který se odehrál v létě 1981 na místním hřišti. Za hojné účasti fanynek, které přijely spolu s týmem z České Lípy, tu hosté a domácí sehráli dramatický přátelský turnaj. Podobně jako soutěže v ostatních disciplínách, i tato skončila drtivým vítězstvím domácích. Ti byli totiž vytrénováni prací na opravě fary a v dělnických profesích, protože jinde jim komunisté nedovolili pracovat.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Robeč, fotbalové hřiště

Dostupné v: English | Česky

Už roku 1392 se ve starých písemných dokladech mluví o Jaroslavu z Robče, pravděpodobně vladykovi. Roku 1410 je zmínka o Haškovi z Robče, kterému král Václav IV. přidělil obec. Máme za to, že Robeč patřila v průběhu 15. – 16. století panství hrádeckému. Roku 1591 prodal Jáchym Malcán, majitel hrádeckého panství, ves Robeč Janu Vlkovi z Kvítkova, držiteli Sukoradského panství. V sukoradském panství zůstala Robeč natrvalo, i když se v držbě panství po bitvě bělohorské vystřídalo několik majitelů. Od roku 1764 vlastnila sukoradské panství hrabata z Karlštejnu. Roku 1820 měla Robeč 30 popisných čísel se 151 obyvateli, za předmnichovské republiky 41 domů s 231 obyvateli. V roce 1945 bylo osídleno 26 usedlostí a několik domků bez polí. V současné době má Robeč 80 obyvatel. V 80. letech zdejší hřiště zažilo několik dramatických zápasů mezi máničkami z České Lípy a členy pražského undergroundu, tehdejšími nájemníky místní fary, manžely Princovými a jejich přáteli.

Robeč, fotbalové hřiště

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo