24095, 405 02 Verneřice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Estébáci nám do pokojů naházeli slzné bomby

Dostupné v: English | Česky

Po rozehnaném koncertu Plastic People a dalších kapel v Rychnově v červenci 1977 bylo manželům Květě a Janovi Princovým jasné, že budou muset o svůj dům svést nerovný zápas. Žádná ze slavností nebo setkání, které se v jejich baráku odehrávaly téměř každý víkend, se neobešly bez pozornosti Veřejné a Státní bezpečnosti.

Severočeský deník Průboj líčil jejich dům jako „hašišárnu“ a hnízdo „kriminálních živlů“. Po zmíněném koncertu šlo však do tuhého. Ve schránce našli vyvlastňující dekret, kterým jim komunistické úřady oznamovaly, že jejich dům musí být zbořen. „Naši chlapi dělali na vrtech, protože v okolí je nechtěli zaměstnat. Zůstaly jsme tak s Dášou Vokatou v baráku samy s dětmi a rozhodly se, že ho nějak uhájíme,“ vzpomíná Květa Princová. „Říkala jsem si, že nám ho přece nevyhodí nad hlavou do luftu.“ Před plánovanou silvestrovskou oslavou roku 1977 jim ale estébáci naházeli do domu slzné granáty a na dlouhé měsíce jej zamořili tak, že byl neobyvatelný. Květa Princová a Dagmar Vokatá se však nechtěly vzdát. Několikrát umyly celý dům, vycídily hrnce, vypraly peřiny potřísněné slzným plynem. Přesto ony i jejich děti neustále slzely a smrkaly, jak jim olejnaté zbytky plynu dráždily sliznice. Když pak děti onemocněly horečkou, rozhodly se svůj boj vzdát a odstěhovaly se na čas ke svým rodičům. Komunistům už nic nestálo v cestě a vzápětí přikročili k úplnému zboření jejich domu. Vyhodili ho do povětří.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Dagmar Vokatá, rozená Uhrová

Dagmar Vokatá, rozená Uhrová

Narodila se 27. ledna 1957 v Ostravě. V roce 1976 její otec spáchal sebevraždu, ona odešla z domova a usadila se v undergroundovém baráku v Rychnově. Tady potkala svého pozdějšího manžela Zdeňka Vokatého, známého pod přezdívkou „Londýn“, a seznámila se zde také s dalšími disidenty a hudebníky z okruhu The Plastic People of the Universe. Po procesu s Plastiky v roce 1976 a vydání Charty 77 se obtěžování StB stupňovalo, takže nakonec byli nuceni z Rychnova odejít. Jejich dům byl zbourán a Dáša Vokatá byla přinucena emigrovat. Odešla s rodinou v roce 1980 do Rakouska, kde střídavě žije dodnes. Týden po jejím odchodu spáchali sebevraždu její prarodiče, na pohřeb jí komunisté nedovolili přijet. V 80. letech ve Svobodné Evropě nahrála a vydala své první album pojmenované Láska. Po roce 1989 se občas vrací do Česka, kde mimo jiné často vystupuje na festivalu Trutnov Open Air Festival. Dvacet let žila s básníkem Ivanem Martinem Jirousem. V současné době žije a také vystupuje společně s Oldřichem Kaiserem v hudebním tělesu Oldáš.

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo