Po stopách odbojářů a partyzánů ze Zábřežské vrchoviny
Jedlí, dům Pospíšilů
Jedlí 245, 789 01 Jedlí, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Raději se oběsila na ručníku

Dostupné v: English | Česky

Několik měsíců ukrývala rodina Pospíšilů uprchlého sovětského zajatce Nikolaje Busse. Časně ráno, 18. února 1944, vtrhli do jejich domu němečtí četníci, nejspíš kvůli udání, že ilegálně pálí kořalku. Nikolaj Buss v ohrožení zaútočil a dva z Němců zastřelil. Poté skosil smrtelný zásah i jeho. Na druhý den přišla pomsta. Gestapo zatklo majitele domu Jana Pospíšila, jeho matku Cecílii Pospíšilovou a několik jedelských občanů zapojených do odboje. Jana spolu s matkou odvezli do věznice v Šumperku, kde je krutě mučili. Jan Pospíšil raději volil dobrovolnou smrt a brzy ho následovala i jeho matka. Oběsila se v cele na ručníku.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Prokop

Jan Prokop

Narodil se 4. října 1923 v obci Jedlí na Zábřežsku. Za války se stal spojkou místní odbojové skupiny, která patřila do ilegální organizace Národní sdružení československých vlastenců. Během domovní prohlídky se dostal do přestřelky, při níž zahynuli dva němečtí četníci. Následující den, 19. února 1944 gestapáci dvacetiletého Jana Prokopa zatkli. Prošel brutálními výslechy a několikaměsíčním vězněním. Konce války se dočkal na pokraji smrti v infekční cele Malé pevnosti Terezín. Kdyby světový konflikt trval jen o týden déle, už by nepřežil. Jan Prokop pracoval po válce v Moravském elektrotechnickém závodě v Ráječku. Zemřel v červenci 2015.

Jedlí, dům Pospíšilů

Dostupné v: English | Česky

V místech dnešní novostavby v Jedlí čp. 245 stávalo selské stavení, v němž bydlel velitel jedelské odbojové skupiny Jan Pospíšil. Ke konci války tu ukrýval uprchlého sovětského zajatce Nikolaje Busse. Dne 18. února 1944 přijela k Pospíšilovým kontrola s německými četníky, nejspíš kvůli udání o nelegálním pálení kořalky. Nikolaj Buss v ohrožení zaútočil a zastřelil dva německé četníky. Poté byl zasažen a padl. Jana Pospíšila a jeho matku Cecilii zatklo gestapo. Oba ve vězení zvolili dobrovolnou smrt.

Jedlí, dům Pospíšilů

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo