Jáchymov, Brotherhood (Bratrství) Camp
Former communist penal labor camp · K Lanovce 1045, 362 51 Jáchymov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Hrabě Kinský horníkem

Dostupné v: English | Česky

Politický vězeň Karel Vavřínek si po odsouzení v létě 1949 odpykával trest ve slovenském Leopoldově. Začátkem roku 1950 byl převezen do Jáchymova, kde pracoval na dole Bratrství. Přidělili ho k zeměměřičskému oddělení vedenému ruským inženýrem Komarovem. Karel Vavřínek se časem naučil z jediné tehdy dostupné učebnice základy zeměměřičské práce. Pracoval pak jako tzv. markscheider a jeho úkolem bylo měřit objem vytěžené zeminy. „Spřátelil jsem se tam s Janem Kinským, hrabětem. Pracoval v dole, jak se říkalo, na žíle. Měl jsem měřit kubaturu zeminy, kterou vytěžil. Tu a tam jsem mu přidal dvacet centimetrů, což ve výsledném objemu dávalo dost metrů navíc a tím i víc peněz. Potom mnohem později hrabě Kinský mluvil veřejně o tom, že byl dobrý horník. Já jsem mu k té pověsti pomáhal svým měřením.“ Na dole Bratrství fáral Karel Vavřínek až do svého propuštění v roce 1952 a následující rok tam strávil jako zeměměřič-brigádník.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Jáchymov, Brotherhood (Bratrství) Camp

Dostupné v: English | Česky

The Brotherhood Camp was originally a mine that belonged to Saxon nobles. The mine was renamed in 1945, honoring the Paris Commune. In 1950-1954, the camp was the center piece of the Jáchymov complex of labor camps and all the incoming inmates had to pass through this camp. Later the camp in Vykmanov became the center. Today, there's almost nothing left of the Brotherhood camp. Since 1974, the mine has served as a repository for radioactive waste.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo