Bystřice u Benešova
pracovní tábor pro židovské míšence · K letišti 417, 257 51 Bystřice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

DDT a umělé tuky

Dostupné v: English | Česky

Přemek Neumann dostal v srpnu 1944 předvolání k nástupu do lágru pro židovské míšence v Bystřici u Benešova. Nebylo mu ještě ani 17 let a byl proto přidělen na lehčí práce. „Říkalo se, že se na nás dělali jakési pokusy s potravou. Jídla moc nebylo, takže na nás zkoušeli umělé tuky. Aspoň takhle mi to došlo. Dostal jsem na krku vředy, šel jsem za lapiduchem, ten to rozřezal a říká mi: ,To máš od toho jídla, tady nám dávají umělé tuky.‘“ Experimenty s jídlem ovšem nebyly to jediné, s čím se pan Neumann setkal. „Dali nám krabičku s práškem, kdyby na nás šly blechy, tak si to máme posypat práškem. Ten prášek jsme neznali, ale později podle čuchu jsem poznal, že to bylo DDT. Ještě nebylo nikde vyzkoušeno, tak se na nás asi zkoušelo DDT. Těch blech tam byly snad miliony, ale tak trochu to fungovalo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Přemek Neumann

Přemek Neumann

Prof. Ing. Přemek Neumann se narodil v Jičíně ve smíšené křesťansko-židovské rodině. Otec pocházel z katolické rodiny, matka ze židovské. Formálně přestoupila na katolickou víru, Přemysl Neumann byl však vychováván v nenáboženském prostředí. Za války se na matku vztahovaly norimberské zákony, nosila židovskou hvězdu, mladý Přemek osobně pocítil rasové zákony až v roce 1942, kdy byl vyloučen z gymnázia. Přešel do učení na elektrikáře, které však dokončil až po válce, protože v létě 1944 byl nucen nastoupit do pracovního tábora v Bystřici u Benešova. Tento tábor byl určený pro židovské míšence a další nespolehlivé árijce. Tábor byl hlídaný německými vojáky a nacházel se na kraji neveklovského výcvikového prostoru wehrmachtu, Přemek Neumann tam byl internován přes deset měsíců. V květnu 1945 přešel pěšky do rodného Jičína, po válce dostudoval gymnázium a v roce 1947 nastoupil na Elektrotechnickou fakultu ČVUT. Už během studia se mu nabídla možnost zaměstnání na fakultě, které využil. V Dejvicích na FEL ČVUT pracoval celý svůj život, jako nestraník měl omezený kariérní postup, za pražského jara se habilitoval, profesury dosáhl až v devadesátých letech.

Bystřice u Benešova

Dostupné v: English | Česky

Přesný název tohoto speciálního tábora zřízeného v roce 1944 byl „Sonderlager für Jüdische Mischlinge und versiebte Arier“. Šlo tedy o tábor pro osoby z tzv. smíšených manželství. Ať už to byli manželé, kteří se odmítli rozvést, nebo potomci z takovýchto manželství. Vězni zde internovaní byli využíváni například při výstavbě vojenského cvičiště v Benešově. Tábor byl hlídán německými vojáky a nacházel se na okraji neveklovského výcvikového prostoru wehrmachtu. Byli zde vězněni například František Filipovský, Miloš Kopecký, Oldřich Nový nebo Ladislav Rychman.

Bystřice u Benešova

Na tomto místě

DDT a umělé tuky

DDT a umělé tuky

Přemek Neumann
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo