Pivonín, partyzánský bunkr
Unnamed Road, 789 01, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Zapřáhl vola do saní a naše stopy smetl

Dostupné v: English | Česky

Koncem roku 1944 se nacisté rozhodli zakročit proti narůstajícím aktivitám místních partyzánských skupin. Do terénu byli nasazeni konfidenti, s jejichž pomocí byl určen jako centrum partyzánů prostor Drozdovské Pily. Dne 23. září 1944 jej obklíčili příslušníci protipartyzánské jednotky ZbV-Kommanda 24, německé četnictvo a gestapo v celkovém počtu několika set mužů. V té době se zde zdržovalo asi 20 partyzánů od 1. čety Praporu dr. Edvarda Beneše, kteří byli při ústupu napadeni palbou a rozptýleni. Většině z nich se však podařilo z obklíčení uniknout, v přestřelce padl pouze velitel Jan Háječek. Jeho skupina pak jako jeden z úkrytů vybudovala bunkr nedaleko obce Pivonín na úpatí kopce Třemše. Gestapo jej nikdy neobjevilo, a to díky pomoci lidí z okolí, jak vzpomíná Boleslav Janků. Ten strávil zimu na přelomu let 1944/1945 v jiném partyzánském bunkru v lese u Crhova. „Nejen že nás zásobili potravinami a jinými potřebnými věcmi, ale jeden z nich také zahlazoval jejich stopy ve sněhu, aby nás nevypátraly německé jednotky. Zapřáhl vola do saní a lesní cestu, kudy jsme chodili každý den, projel a naše stopy smetl.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Boleslav Janků

Boleslav Janků

Narodil se v roce 1924 v Crhově. V říjnu 1943 byl poslán na nucené práce do Waldenburgu. Pracoval jako brzdař na dráze. Z nuceného nasazení utekl a přidal se k partyzánům. Nejprve byl v partyzánské skupině Cotkytle, po jedné z přestřelek pak přešel do partyzánské skupiny Crhov a žil v okolních bunkrech. Skupina měla málo zbraní, prováděla proto spíše záškodnickou činnost. Dne 7. května 1945 se Bohuslav Janků zúčastnil přestřelky s Němci. Byl to jeden z největších střetů s okupanty v kraji. Zahynuli při něm tři partyzáni, jeden Rus a jeden Jihoafričan. Po válce se pamětník dobrovolně přihlásil na vojnu a sloužil u dělostřelectva v Chrudimi. V roce 1949 vstoupil do československé armády. Po pěti letech služby kvůli problémům s komunisty odešel.

Pivonín, partyzánský bunkr

Dostupné v: English | Česky

Obnovený partyzánský bunkr se nachází mezi obcemi Drozdov a Pivonín, na úpatí kopce Třemše. Původně ovšem neměl betonové průčelí a ocelové dveře. Sloužil partyzánské skupině jednotky Zábřeh Sever nazývané také Skupina mladých Zábřeh. Bunkr gestapo nikdy neobjevilo. Dnes nad ním najdete i pomníček místní partyzánské skupiny.

Pivonín, partyzánský bunkr

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo