Jáchymovské lágry
Jáchymov, důl Eduard
důl u tábora Nikolaj · Nové Město 51, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Útěk Zdeňka Otruby

Dostupné v: English | Česky

Důl Eduard je vzdálen necelý kilometr od tábora Nikolaj. Civilisté a bachaři sem na směnu přijížděli autobusem nebo přicházeli brankou u lesa. Nemuseli tak obcházet oplocení až na lágr. Jiří Málek u bývalého parkoviště pro autobusy vzpomíná na svého spolužáka a komplice Zdeňka Otrubu, který využil otevřené branky a utekl. „Ještě předtím dostal dopis, že se s ním jeho milá chce rozejít, že už na něj nechce čekat. Jemu tak řečeno prasklo v bedně a do té branky vletěl a utekl. V řadě publikací je popisováno, jak utekl za palby samopalů a tak dále. Ale tak to nebylo. Utekl a třetí den už nemohl, protože byl hladový a oblečený v teplácích. V Chomutově už si tak zoufal, že šel na nádraží a chtěl zkusit odtamtud odjet. Uviděl ho tam esenbák a legitimoval ho. Sebral ho a Otruba mi pak říkal: ,Ani pouta mi nedali, poněvadž viděli, jak vypadám.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Málek

Jiří Málek

Narodil se 21. srpna 1930 v Praze. Poté se rodina přestěhovala do Říčan, odkud dojížděl na pražské gymnázium. Po válce působil jako aktivní člen Národně socialistické mládeže. Souběžně studoval pedagogickou a filozofickou fakultu. Po únoru 1948 se podílel na ilegální zpravodajské činnosti pro skupinu Barrandov, která byla napojena na exilové vedení Národně socialistické strany. Dne 30. dubna 1952 byl zatčen Státní bezpečností, odsouzen na 11 let a byl poslán na ústřední tábor do Jáchymova, později na tábor Nikolaj a Rovnost. Na Jáchymovsku prošel také ústředním táborem C ve Vykmanově a později byl spolu s dalšími mukly autobusy rozvážen na různá pracoviště na Slavkovsku. V roce 1960 byl po amnestii podmínečně propuštěn, ale na jaře 1962 byl opět zatčen a jako „recidivista“ poslán do věznice Leopoldov. Definitivně byl propuštěn v roce 1965. Po propuštění se mu podařilo dostudovat Filozofickou fakultu UK v Praze, kde pracoval jako asistent, později působil ve Výzkumném ústavu geodezie a kartografie. Po roce 1989 pracoval v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Jáchymov, důl Eduard

Dostupné v: English | Česky

Vězni přecházeli necelý kilometr z vězeňského tábora Nikolaj k šachtě Eduard svázáni k sobě lankem, tzv. „jáchymovským autobusem“. K dolu vedly schody, pod kterými je umístěna strojovna s těžní věží. Hlušina se zde již netěžila vozíky, ale „skipovým zařízením“. Fáralo se na tři směny, nejsilnější byla ranní od šesti do dvou. Dnes zde můžeme vidět například dva opěrné bloky ze železobetonu, které vzpíraly těžní věž proti tahu lan, nebo cáchovnu, místo, kde byly kanceláře a ošetřovna.

Jáchymov, důl Eduard

Na tomto místě

They Mess It Up Like This

They Mess It Up Like This

František Zahrádka
Útěk Zdeňka Otruby

Útěk Zdeňka Otruby

Jiří Málek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo