Liberec-Reichenberg
Liberec, Soukenné náměstí
náměstí Soukenné 866, 460 07 Liberec, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Žádostivý duch

Dostupné v: English | Česky | Deutsch | Polski

Autor velké Knihy o Liberci ve svém vyprávění promluvil hodně jasně – Liberec nikdy nebude hezký. Jako by měl ve svých genech zapsánu neúctu k památkám a k tomu, co už tu je. Nové stavby obvykle nepřinášejí dotváření celku, ale naopak často bourání starého. V Liberci to nové nenavazuje na staré, čest těm několika výjimkám. Město působí nedokončeně a neharmonicky. Jestliže dnes mnoho lidí trápí například stavby obchodních domů a ostudná zanedbanost historických částí města, Roman Karpaš upozorňuje na to, že němečtí obyvatelé se v meziválečné době k Liberci chovali hodně podobně. Existuje snad něco jako duch města? A pokud ano, je zaměřen opravdu jen na bezohledné vydělávání peněz? Příběh je součástí projektu Živá paměť Liberec Reichenberg, www.zivapamet-liberec.cz

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Roman Karpaš

Roman Karpaš

Roman Karpaš se narodil 30. 10. 1951 v Liberci, kde dodnes žije. Vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu (1970) a po ní Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor matematika a výtvarná výchova (1974). V oboru ale působil jen dva roky. V letech 1978–1983 byl zaměstnán jako kurátor Malé výstavní síně Okresního kulturního střediska v Liberci (dnes Galerie U Rytíře). Pět let pracoval jako vychovatel v internátu Montážních závodů, což mu umožnilo naplno se věnovat výtvarné tvorbě. V letech 1988–1990 působil jako výtvarný a technický redaktor Severočeského nakladatelství. Po jeho likvidaci je od roku 1990 až dodnes na volné noze jako výtvarník, redaktor, nakladatel a autor odborných publikací. Dosud graficky upravil téměř tři stovky knih a na tisíc dalších tiskovin. Kniha Skleněné vánoční ozdoby (2010) byla oceněna v soutěži Muzejní publikace roku. Sestavil a částečně i napsal doposud nejrozsáhlejší (664 str.) publikaci o historii i současnosti města Liberce s názvem Kniha o Liberci, která vyšla v roce 1996 (2. vyd. 2004). Od té doby se už vlastivědné a populárně-naučné literatuře věnuje stále. Je spoluzakladatelem Nakladatelství 555, od roku 2001 má vlastní nakladatelství RK, ale pracuje i pro jiná nakladatelství, organizace a obce (připravoval např. knihy o Smržovce, Českém Dubu, Lučanech nad Nisou). Ve výtvarné činnosti se specializuje na grafiku. Doposud měl 24 samostatných výstav, účastnil se desítek kolektivních přehlídek a reprezentoval Českou republiku na prestižních celosvětových přehlídkách (Krakov 1994, 1997, Ljubljana 1995 ad.). Je ženatý a má jednoho syna.

Liberec, Soukenné náměstí

Dostupné v: English | Česky | Deutsch | Polski

Každá velká nová stavba v Liberci zásadně změní atmosféru místa. Nestálý genius loci Liberce často mění tvář. Tradicí Liberce je být věčně nehotovým, nesourodým, právě vznikajícím městem.

Liberec, Soukenné náměstí

Na tomto místě

Žádostivý duch

Žádostivý duch

Roman Karpaš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo