Prlov
obec částečně vypálená za druhé světové války · Prlov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

... a děťátko hodili babičce

Dostupné v: English | Česky

Na konci dubna 1945 byla malá Božena svědkem vypalování chalup v Prlově, kde byly tou dobou se sestrou na návštěvě u strýce. Obec obklíčili Němci a s pomocí zajatého šestnáctiletého partyzána Aloise Oškery začali označovat partyzány a jejich „pomahače“. Ty, které vybrali, oddělili od ostatních do jiné místnosti a tam je mučili, aby prozradili další jména. „... měli tam teho Oškerového ze Všeminy, musel ukazovat, koho zná, u koho byl... A jak ukázal třeba na Ondrášky, tak je vzali bokem a pak je naházeli do ohňa.“ Celkem v ohni zahynulo 23 lidí. „Dvacet tři bylo upálených. Jedna tady byla teprv přivdaná, malé děťátko měla, osm měsíců nebo jak – tak aj tu upálili. Děťátko hodili babičce. Tož babička měla jenom to děťátko. Jináč všeci z teho čísla, ty Ondráškovi, byli upálení. Aj ta nevěsta, aj ti bratři, aj rodiče – všeci.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Petr
2016-03-12 12:16:31
Nutno dodat, že Aloise Oškeru s celou rodinou potom zastřelili u Vizovického zámku...
Božena Kršáková, rozená Vařáková

Božena Kršáková, rozená Vařáková

Narodila se 13. února 1936 na Vařákových pasekách nad Pozděchovem. Dalších osm let pak její rodina žila poklidným životem pasekářů, přestože mezitím začala válka. V říjnu 1944 přišli na paseky první partyzáni a od té doby se život rodiny Vařákovy radikálně změnil. Němci z přilehlých posádek k nim kvůli partyzánům chodili na pravidelné domovní prohlídky. Přišli i 2. května 1945, kdy už jejich jednotky chvatně ustupovaly, aby se na Vařákových pasekách pomstili za smrt německého vojáka, kterého tu předtím zastřelili partyzáni. Přestože v okolí už byla Rudá armáda, německý oddíl vypálil domy na pasekách, jejich obyvatele pak hnal bosé do Valašské Polanky a čtyři z nich popravil. Mezi třemi popravenými muži byl dvacetiletý bratr pamětnice Karel Vařák. O život přišla i dvaadvacetiletá Růžena Šopová, která byla na Vařákových pasekách jen na návštěvě. Po válce Božena Kršáková pracovala ve vsetínské Zbrojovce a později v palírně Jelínek ve Vizovicích.

Prlov

Dostupné v: English | Česky

Začátkem 40. let se v Prlově zformovala partyzánská skupina, která navazovala kontakty s parašutisty vyslanými ze Sovětského svazu a později se skupinami partyzánů přicházejícími ze Slovenska po porážce Slovenského národního povstání. Právě kvůli čilým kontaktům s partyzány neušli obyvatelé Prlova pozornosti gestapa a jeho konfidentů. Když se 23. dubna 1945 vesničané ráno probudili, byl již Prlov obklíčen. Po neúspěšných výsleších začalo gestapo zapalovat domy a do hořících stavení nahnali vyslýchané. Při masakru přišlo o život 23 místních obyvatel.

Prlov

Na tomto místě

... a děťátko hodili babičce

... a děťátko hodili babičce

Božena Kršáková, rozená Vař…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo