Vyvalte sudy, Američané jsou v Plzni!
Plzeň, náměstí Republiky
náměstí Republiky 1760, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Rozloučení americké armády

Dostupné v: English | Česky

Po osvobození zůstala americká armáda v západních Čechách až do listopadu 1945, kdy vojáci odešli z Československa. Na rozloučenou se 20. listopadu 1945 konala v Plzni slavnostní vojenská přehlídka, které se zúčastnil také velvyslanec Spojených států amerických Lawrence Steinhardt a československý ministr zahraničí Jan Masaryk. Mladíka Mojmíra Fencla na přehlídce fascinovala především americká vojenská technika, kterou vojáci důkladně očistili a přestříkali, takže jen zářila. „Člověk stál na chodníku a kolem jezdily tanky, ulice se vždy zhoupla jejich vahou. Bylo to jásavé, byl konec války. Každý si Američanů vážil.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mojmír Fencl

Mojmír Fencl

Narodil se roku 1930 v Jarově u Kaznějova, kde jeho rodiče vlastnili menší hospodářství. Místní sedláci odmítali na začátku 50. let založit jednotné zemědělské družstvo, a proto se vesnice stala terčem provokace Státní bezpečnosti. Výsledkem bylo zatčení a uvěznění řady místních občanů, včetně Mojmíra Fencla. Pokusil se s kamarády utéct do západního Německa, ale převáděč je zavedl přímo do pasti StB. Po čtyřech měsících utajené vyšetřovací vazby byl v březnu 1952 odsouzen ke dvěma letům vězení za trestné činy pokusu opuštění republiky, obcházení branné povinnosti a neoznámení trestné činnosti. Trest si odpykal v lágrech na Hornoslavkovsku – lágr 12 a Ležnice. Z vězení se vrátil v květnu 1953 po prezidentské amnestii. Po absolvování základní vojenské služby u Technických praporů pracoval v JZD v Jarově.

Plzeň, náměstí Republiky

Dostupné v: English | Česky

Plzeň založil král Václav II. v roce 1295 a její hlavní náměstí je stejně staré jako město samotné. Platí to i o gotické katedrále sv. Bartoloměje, která je nejvýznačnější plzeňskou dominantou. Na dnešním náměstí Republiky se nacházejí i další pozoruhodné stavby: renesanční radnice, morový sloup, historické domy a od roku 2010 moderní kašny inspirované plzeňským znakem. Náměstí plnilo a plní v životě města důležitou symbolickou roli. Plzeňané se zde shromažďovali ve zlomových okamžicích 20. století: náměstí bylo centrem tzv. plzeňského povstání v roce 1953 i demonstrací v listopadu 1989, zažilo obsazení města Němci i osvobození americkou armádou.

Plzeň, náměstí Republiky

Na tomto místě

Rozloučení americké armády

Rozloučení americké armády

Mojmír Fencl
Střelba z plzeňské věže

Střelba z plzeňské věže

Richard Smola
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo