Jáchymovské lágry
Jáchymov
třída Československé armády 84, 362 51 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Zamilovaní se líbali v uranovém dole

Dostupné v: English | Česky

Milena Hypšová pracovala jako civilní zaměstnankyně v uranovém lágru na kontrole hlušiny. Mezi politickými vězni potkala svou celoživotní lásku. Měl elektrickou důlní svítilnu jako estébák. Podle toho se k němu zpočátku chovala – neuctivě a přezíravě: „A bylo to tak, že si o mně myslel něco nelichotivého. Ale pak o mně slyšel od různých lidí – a divil se. Jednou přišel se svým přítelem Vaškem, také politickým, a tak jsme se teprve začali spolu bavit. Sem tam přijel on, sem tam Vašek, který nám nosil dopisy – ona to byla spíše taková dopisová známost,“ vypráví Milena Blatná, kterou záhy přemístili na několik měsíců na jiné pracoviště. Myslela, že svého milého už nepotká. „Stalo se to na prvního máje. Odjížděla jsem z noční směny a oni přišli na ranní. Nesla jsem něco do dílny a tam jsme se potkali. Dostala jsem od něj první pusu. A pak to bylo podle možností.“

 

Jiří Blatný, student, který za spolupráci s odbojovou skupinou dostal 13 let kriminálu za velezradu, napsal moták svým rodičům. Prosil je, aby s Milenou zůstali v kontaktu, kdyby ji opět odvolali na jiné pracoviště. To se stalo v únoru 1954. Pravděpodobně kvůli udání Milenu propustili ze zaměstnání. Přihlásila se ke studiu na Vysoké škole ekonomické a čekala na svého milého téměř pět let. V roce 1958, hned po jeho propuštění, se vzali. Žili spolu 45 let, vychovali dvě děti.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milena Hypšová a Jiří Blatný

Milena Hypšová a Jiří Blatný

Milena Blatná se narodila 10. října 1934 v rodině řídícího učitele Františka Hypše a Marie, rozené Košumberské. Otec byl aktivním členem Sokola, zasloužil se mj. o vybudovaní sokolovny v Příbrami, také hrál ochotnické divadlo a zpíval v učitelském mužském sboru. Jeho manželka byla cvičitelkou sokolských dorostenek. Ačkoli byla Milena ze vzdělané rodiny, v níž se počítalo s tím, že bude ve svých studiích pokračovat na vysoké škole, rozhodla se hned po maturitě nastoupit do zaměstnání. V červenci 1952 přišla do Jáchymova. Pracovala v kanceláři (Svornost), pak nastoupila na šachtu (Eduard, Nikolaj) a začala fárat pod zem jako kolektorka. Zjišťovala, zda vyvážená hlušina není výrazně radioaktivní, a jestli se tudíž může na haldu. Jiří Blatný se narodil roku 1929 a zemřel po sérii vážných zdravotních komplikací na konci srpna 2003. Je nepochybné, že se na jeho zdravotním stavu podepsalo dlouhé věznění a těžba radioaktivního uranu. U soudu dostal třináct let za velezradu a špionáž. Pohyboval se kolem odbojové skupiny Tábor, kterou vedl Petr Křivka, později popravený. Ve skupině se pohybovali estébáčtí provokatéři.

Jáchymov

Dostupné v: English | Česky

Jáchymov vznikl v 16. století jako středisko těžby stříbra. Historické jádro Jáchymova z té doby je dnes městskou památkovou zónou. Ve 20. století v blízkosti města probíhala těžba uranu, kterou vykonávali zejména političtí vězni. Doly dnes již nejsou v provozu a například v areálu dolu Eduard se dnes nacházejí tratě a střelnice na biatlon.

Jáchymov

Na tomto místě

Skúsenosti z korekcie

Skúsenosti z korekcie

Anton Srholec
V jáchymovskom pekle

V jáchymovskom pekle

Anton Srholec
Zamilovaní se líbali v uranovém dole

Zamilovaní se líbali v uranovém dole

Milena Hypšová a Jiří Blatný
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo