Ploština
a village burned down by the Nazis · Drnovice 115, 763 25 Drnovice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Ještě rok jsem cítila spáleninu

Dostupné v: English | Česky

V podvečer 19. dubna 1945 zaútočila speciální protipartyzánská jednotka SS pod velením Wernera Tuttera na osadu Ploština, aby na základě udání konfidentů ztrestala její obyvatele za ukrývání partyzánů. Jak vzpomíná očitá svědkyně zásahu Božena Rašková, později Húšťová, vojáci provedli v ploštinských domech prohlídky, při nichž ničili nábytek a nádobí. Poté začali postupně domy zapalovat. Muže, které konfident Machů označil za pomahače partyzánů, vojáci svázali. Vojáci prý byli opilí, neboť při rabování objevili domácí slivovici. Zadržené osoby byly při výsleších bity, někteří se museli svléci do spodního prádla. Poté, co v jednom z domů vybuchla skrýš zbraní, nahnali vojáci muže do hořících stavení. Když se někdo pokoušel uniknout smrti v plamenech, byl zastřelen. Na Ploštině toho dne zahynulo 24 lidí, z toho jedna žena. Uhořel i bratr Boženy Raškové. Pamětnice vzpomíná, jak ho následujícího dne na spáleništi identifikovala: „Věděla jsem, v čem byl oblečený, a jak byli svázaní řetězem, tak se v podpaždí zachoval kus jeho košile. Jinak nebylo poznat vůbec nic. Tatínkova bratra jsem poznala podle kožených bot. Ještě rok jsem cítila spáleninu.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Božena Húšťová, rozená Rašková

Božena Húšťová, rozená Rašková

Narodila se 1. dubna 1929 na Rylisce nedaleko osady Ploština do rodiny pasekáře Františka Rašky. Stejně jako další rodiny v odlehlých osadách na Vizovických vrších poskytovali za války i Raškovi útočiště partyzánům. Do jejich domu přišli na Vánoce 1944 ruští partyzáni z brigády Jana Žižky a našli zde přístřeší, občerstvení i jinou pomoc. Do partyzánského oddílu se ale dostali dva konfidenti, kteří partyzány a obyvatele Ploštiny udali na gestapu ve Zlíně. Dne 19. dubna 1945 byla Ploština vypálena speciální jednotkou SS. Mezi zavražděnými muži byl i bratr pamětnice, jí samotné se v noci podařilo utéct k babičce do sousední vsi. Příštího dne se vrátila na spáleniště a pomáhala identifikovat mrtvé. Na nově vystavěnou Ploštinu se již nevrátila, vdala se a vychovala čtyři syny. Pracovala v továrně na bačkory ve Valašských Kloboukách a později také dělala průvodkyni v Muzeu československého protinacistického odboje na Ploštině.

Ploština

Dostupné v: English | Česky

Because of its remoteness from civilization, the village of Ploština, nearby Vizovice, became a frequented hiding place for refugees and guerrillas during the war. Their number increased substantially between 1944 and 1945 after the defeat of the Slovak National Uprising. Almost at the end of the war, on April 19, 1945, the village was burned down by an SS counter-guerrilla unit, led by Werner Tutter, in retaliation for the help to the guerrillas. While the guerrillas managed to leave the village and hide in the surrounding woods after having been alerted, 24 civilian inhabitants of Ploštín were killed in the German attack. A memorial and an anti-Nazi resistance museum were built at the site of the burned-down village.

Ploština

Na tomto místě

Ještě rok jsem cítila spáleninu

Ještě rok jsem cítila spáleninu

Božena Húšťová, rozená Rašková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo