Máme holé ruce
Praha, Albertov
univerzitní komplex · Albertov 2039/9, Univerzita Karlova V Praze, 128 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nechceme násilí

Dostupné v: English | Česky

Lukáš Pollert byl coby devatenáctiletý student lékařské fakulty jedním z účastníků demonstrace a následného průvodu, který začal 17. listopadu 1989 na pražském Albertově. „S kamarádem jsme si vyrobili transparent a dlouho přemýšleli, co tam máme napsat. Nakonec jsme napsali: ‚Nechceme násilí.‘ Na spoustě fotek z demonstrace je transparent vidět a stal se poměrně hodně mediálně známý.“ Pozdější olympijský vítěz už ze zkušenosti z předchozích demonstrací tušil, že tahle demonstrace bude výjimečná. Vzpomíná, jak se jemu a jeho kamarádům vůbec nechtělo na Vyšehrad, ale přímo do centra města. S transparentem v rukách se snažili průvod přesměrovat. „Chtěl jsem na Národní nebo na Václavák, protože to bylo zbytečný zdržení, jít přes Vyšehrad.“ Shodou okolností se později psalo, že v průvodu byli provokatéři, kteří chtěli vést průvod jinudy, než bylo dohodnuto. „To jsem byl já, mně se na Vyšehrad nechtělo a chtěl jsem se jít rovnou postavit režimu, protože tam bylo tolik lidí, že by byla škoda je poztrácet cestou, ta únava by tam hrála roli, ale nakonec jsme to museli projít.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

17. listopad 1989

17. listopad 1989

Dne 17. listopadu 1989 svolaly tehdejší oficiální i nezávislé studentské organizace do Prahy na Albertov manifestaci studentů vysokých škol. Oficiálně povolená akce přerostla v do té doby největší spontánní protest proti tehdejšímu komunistickému vedení. Tisíce lidí se po ukončení povolené části programu vydaly přes Vyšehrad směrem na Václavské náměstí. Na Národní třídě byl průvod zastaven a posléze obklíčen policejními těžkooděnci. Demonstrace byla brutálně rozehnána – výsledkem byly desítky lehce i těžce raněných. Mezi lidmi se druhý den rozšířila fáma o úmrtí studenta Martina Šmída. Události nabraly rychlý spád. Ještě v sobotu vstoupili studenti vysokých škol a pražští divadelníci do stávky a na 27. listopad vyhlásili dvouhodinovou generální stávku. Následujícího dne se na setkání studentů, umělců a představitelů disentu v Činoherním klubu ustavilo Občanské fórum coby mluvčí československé veřejnosti. Pražské Václavské náměstí každý den zaplnily desetitisíce demonstrantů, protesty se postupně rozšířily do celé země. Paralyzovaná komunistická moc a její bezpečnostní aparát již nebyly schopny čelit tak masivním protestům. V pátek 24. listopadu odstoupilo vedení komunistické strany, v sobotu 25. a v neděli 26. listopadu se na Letenské pláni konaly dosud nejpočetnější, statisícové demonstrace. Ke generální stávce 27. listopadu se již připojila většina veřejnosti. Nenásilné svržení komunismu, pro které se vžilo označení sametová revoluce, bylo završeno 29. prosince 1989 zvolením neformálního vůdce opozice Václava Havla československým prezidentem.

Praha, Albertov

Dostupné v: English | Česky

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy byla na pražském Albertově otevřena v roce 1920 a v současné době zde sídlí i 1. lékařská fakulta. Během 2. světové války byla záminkou k uzavření českých univerzit studentská manifestace na Albertově dne 17. listopadu 1939. O padesát let později, dne 17. listopadu 1989, se na stejném místě sešlo na demonstraci 15 tisíc občanů. Z pietní akce k uctění památky studentů popravených v roce 1939 se stala politická demonstrace. Po několika projevech se shromáždění vydalo z Albertova na Vyšehrad a následně do centra Prahy, kde došlo ke střetu s bezpečnostními složkami.

Praha, Albertov

Na tomto místě

Nechceme násilí

Nechceme násilí

17. listopad 1989
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo