Slovenské národní povstání a partyzánský odboj II.
Znajka
zaniklá osada · 48312, 739 12 Čeladná, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Tajný úkryt

Dostupné v: English | Česky

Miroslava Tkáčová, později Kaštovská, bydlela za války s rodiči a dvěma sourozenci v osadě Znajka. V listopadu 1944 se v jejich domě objevil těžce raněný velitel partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova Dajan Bajanovič Murzin. Rodina velmi riskovala už jen tím, že ho přijala. Přesto ho i ošetřila a otec mu společně s hajným vybudovali úkryt v blízkém lese. Právě v té době pročesávalo oblast 13 tisíc německých vojáků v rámci rozsáhlé protipartyzánské akce s krycím názvem Tetřev. Operace trvala týden a v jejím průběhu nebylo možné Murzina v bunkru navštěvovat. Otec pamětnice tehdy – nejspíše i z nervového vypětí – onemocněl. Němci několikrát navštívili dům Tkáčových, a dokonce prošli i těsně kolem bunkru, kde se ukrýval partyzánský velitel. „Šli se psem kousek kolem bunkru, a nenašli ho. Měl nachystanou pistoli a jed. Bylo to kousek od nás, takže bychom byli první na ráně,“ podotýká Miroslava Kaštovská a dodává, že Murzinovi v úkrytu začala rána silně hnisat, a tak si musel sám odstranit kulku z těla. „Měl u sebe zrcátko. To rozbil a střepem si to vyřezal.“ Když operace Tetřev skončila, otec pamětnice opět začal docházet za Murzinem do bunkru a později tento sovětský partyzán přicházel na noc do jejich domu. Jindřich Tkáč za tuto nezištnou pomoc nakonec zaplatil nejvyšší cenu: později byl zatčen gestapem a ve vězení zemřel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslava Kaštovská, rozená Tkáčová

Miroslava Kaštovská, rozená Tkáčová

Narodila se 8. prosince 1931 v osadě Znajka mezi Čeladnou a Horní Bečvou. Na této samotě uprostřed lesů beskydských hor žila pouze její rodina a již před válkou tam byl velmi těžký život. Od roku 1944 se v okolí ukrývali partyzáni z brigády Jana Žižky a často navštěvovali rodný dům pamětnice. Své věci zde krátce ukrývali také vojáci z paradesantního výsadku Wolfram. Tkáčovi tak žili ve velkém nebezpečí, protože chalupy v horách kontrolovalo gestapo. Přesto několik týdnů v blízkém bunkru ukrývali těžce raněného náčelníka štábu partyzánské brigády Dajana Bajanoviče Murzina. Sovětského velitele se nakonec podařilo zachránit, ale otec pamětnice Jindřich Tkáč za pomoc partyzánům zaplatil životem. Na udání konfidenta Emila Muroně byl zatčen gestapem a později zahynul ve vězení. Krátce vězněna byla i matka pamětnice. Po válce se rodina odstěhovala a samota Znajka zanikla.

Znajka

Dostupné v: English | Česky

Obyvatelé této zaniklé osady, která se nacházela v katastru obce Čeladná, na konci války všemožně podporovali členy 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova. V listopadu 1944 se zde ukrýval těžce raněný náčelník jejího štábu kapitán Dajan Bajanovič Murzin.

Znajka

Na tomto místě

Tajný úkryt

Tajný úkryt

Miroslava Kaštovská, r…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo