Slovenské národní povstání a partyzánský odboj II.
Horní Bečva, Lhotská Louka
zaniklá osada · Horní Bečva 319, 756 57 Horní Bečva, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Hrůzná scéna za oknem

Dostupné v: English | Česky

Dne 16. listopadu 1944 byla na rozkaz státního tajemníka Úřadu říšského protektora K. H. Franka spuštěna rozsáhlá protipartyzánská akce s krycím názvem Tetřev. V okolí samoty Lhotská Louka, kde tehdy bydlela Štěpánka Chalupová, později Kaliková, vyhlásila nacistická správa stanné právo a nasadila třináct tisíc německých vojáků, kteří oblast neprodyšně uzavřeli. Když se Štěpánka následujícího dne vracela domů z Horní Bečvy, němečtí vojáci právě přišli na kontrolu k jejich nejbližším sousedům Tkáčovým. „Němci to vzali lesem, aby nebyli vidět,“ vybavuje si úvod hrůzné scény, kterou pak sledovala z okna. U sousedů bylo totiž zrovna ukryto asi osmnáct partyzánů a došlo k přestřelce. „Partyzáni sušili boty dole na peci. Posbírali je a utíkali do lesa. Byla už dost zima a hodně sněhu. Všichni se ale ven nedostali. Němci tři partyzány zastřelili a jednoho postřelili. Zraněného přivázali za vůz a na provaze ho táhli za sebou. Musel být za chvíli mrtvý. Ostatní utekli.“ Na místě nakonec padlo pět partyzánů a šest německých vojáků. Němci dům vypálili a majitelku se dvěma syny zatkli. Kamila Tkáčová nevydržela kruté výslechy a ve vězení ve Frenštátu pod Radhoštěm spáchala sebevraždu.

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Štěpánka Kaliková, rozená Chalupová

Štěpánka Kaliková, rozená Chalupová

Narodila se roku 1921 v obci Milostovice, která je dnes místní částí Opavy. Válečné období prožila uprostřed beskydských hor na samotě Lhotská nad Horní Bečvou. Od roku 1944 se v okolí ukrývali partyzáni z brigády Jana Žižky, kteří samotu často navštěvovali. Tehdejší druh pamětnice František Chovančik byl kvůli pomoci partyzánům zatčen a později popraven. Štěpánka Chalupová s ním měla dvouletou dceru a poslední měsíce války prožila v obrovském stresu. Po válce ze Lhotské odešla a již se sem nevrátila. Žila v Opavě, kde se v roce 1953 vdala a měla pak další dceru. Později se vrátila do rodného domu v Milostovicích.

Horní Bečva, Lhotská Louka

Dostupné v: English | Česky

Dnes již neexistující osada se ještě po roce 1950 rozprostírala kolem dnešního rozcestí Lhotská v katastru Horní Bečvy. Ke konci války se v jejím okolí ukrývali členové 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky. Dne 17. listopadu 1944 se při protipartyzánské akci s krycím názvem Tetřev v osadě střetli partyzáni s německými vojáky. V přestřelce padlo pět partyzánů a šest Němců. Místo přestřelky dnes připomíná pomník.

Horní Bečva, Lhotská Louka

Na tomto místě

Hrůzná scéna za oknem

Hrůzná scéna za oknem

Štěpánka Kaliková, rozená C…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo