Od Václava II. k Jiřímu Suchému
Domov sv. Františka, Plzeň
Wenzigova 183/5, 301 00 Plzeň 3-Východní Předměstí, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Na Semafor si netroufli

Dostupné v: English | Česky

Šedesátá léta byla pro Jiřího Suchého časem největší popularity: písničky jeho a Jiřího Šlitra si pískali lidé na ulici, divadlo Semafor mělo beznadějně vyprodáno, dařilo se mu vše. O to dramatičtější byl pád v další dekádě: zákaz vystupování v televizi i v rozhlase, natáčení filmů, vydávání desek i knih. „Doplácel jsem na některé podpisy: Dva tisíce slov, Několik vět, potom ještě byla taková akce za propuštění Václava Havla. To jsem všechno podepsal. A samozřejmě to mělo své důsledky. Nejhorší byl začátek sedmdesátých let a táhlo se to dlouho.“ V roce 1977 Suchý odmítl podepsat Antichartu a poté represe ještě zesílily. Tlak povolil až po patnácti letech. „V pětaosmdesátém pak nastala taková obleva, dokonce mě pustili režírovat do Finska. Mohl jsem natočit i dva filmy. Do té doby jsem nesměl téměř nic. Mohl jsem jen dělat divadlo, na to si netroufli, protože popularita Semaforu byla tehdy obrovská.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Suchý

Jiří Suchý

Divadelník, hudebník, textař a filmař Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni, nedlouho poté se jeho rodina odstěhovala do Klatov, kde žil do roku 1936. Jeho další život už je spjat s Prahou. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1944 coby komparsista vystupující z tramvaje ve snímku Sobota. Na sklonku čtyřicátých let začal pracovat jako grafik v reklamních ateliérech Propagační tvorba. Po vojně, kterou absolvoval ve Slaném, se už věnoval především divadlu: nejprve byl k vidění v Redutě, poté spoluzaložil Divadlo Na zábradlí a v  roce 1959 s Jiřím Šlitrem založili divadlo Semafor, kde působí dodnes. Šedesátá léta znamenala velkou popularitu a stovky písní, pod nimiž bylo tvůrčí duo podepsáno. Sedmdesátá léta už znamenají útlum Suchého tvorby: politický zákaz se týkal skoro všech činností. Vystupovat v divadle Semafor mohl, byl však zbaven vedoucí funkce. Roku 1977 odmítl Jiří Suchý podepsat tzv. Antichartu, což perzekuci prodloužilo až do druhé poloviny 80. let. Po brutálním zásahu police proti studentské demonstraci 17. listopadu 1989 vstoupilo divadlo Semafor, stejně jako další české scény, do stávky a místo představení vedlo besedy s diváky. V prosinci pak Jiří Suchý se svým souborem podporoval studentské stávky tím, že objížděl fakulty a diskutoval se studenty. S pádem totalitního režimu se stal opět ředitelem Semaforu, kde působí dodnes. 

Domov sv. Františka, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Ubytovací zařízení pro lidi bez domova, které provozuje městská charita Plzeň, bývá otevřeno od začátku listopadu do konce března, tedy v době největších mrazů. Střechu nad hlavou poskytuje za symbolickou cenu a má kapacitu skoro padesáti lůžek. Dříve se na tomto místě  nacházela porodnice, kde na svět kromě Jiřího Suchého přišel třeba také herec Miroslav Horníček, a to 10. listopadu 1918. 

Domov sv. Františka, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo