Plzeňské povstání 1953
Náměstí republiky, Plzeň
nám. Republiky 104/11, 301 00 Plzeň 3-Vnitřní Město, Česko
  • Příběh
  • Místo

Demonstrace na náměstí

Dostupné v: English | Česky

Davy dělníků ze závodů V. I. Lenina se 1. června 1953 setkaly na náměstí Republiky s dalšími dělníky, například s doudleveckého závodu ETZ. Demonstranti přibývali a mnozí se k mohutné demonstraci přidali poměrně náhodně. Nakonec bylo na náměstí podle dobových odhadů asi 20 000 lidí. 

Jana Němečková například při odchodu z přednášky na škole v Tylově ulici šla kolem náměstí a když viděla davy lidí ze Škodovky, přidala se k demonstraci – ačkoli to před tím neplánovala. Byla masou demonstrantů zatlačena až na severní stranu náměstí, kde se hasiči pomocí kropení vodou pokoušeli demonstranty dostat pryč. Hasičům byly sice posléze přeřezány hadice, ale to už se do akce připojila i místní SNB. Právě příslušníci plzeňské bezpečnosti pozatýkali první demonstranty. Jana Němečková a její kamarádky byly zatčeny právě v těchto chvílích. Paní Němečková byla nakonec vyloučena ze školy. Její kamarádky byly vyloučeny a nějaký čas čekaly na proces v borské věznici. 

Demonstranti na náměstí Republiky však slavili dílčí vítězství. Podařilo se jim proniknout do radnice a později i obsadit budovu krajského soudu. Jejich dočasné vítězství pak překazil příjezd milicionářů a pohraničních stráží. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jana Němečková, rozená Honsová

Jana Němečková, rozená Honsová

Narodila v roce 1936 v západočeském Spáleném Poříčí. Pocházela z rodiny drobného živnostníka, její otec se živil jako lakýrník. V rodném městě se zapojila do skautského oddílu, díky své usměvavé a optimistické povaze dostala přezdívku Sluníčko. Od dětství také cvičila v Sokole a závodně se věnovala sportovní a moderní gymnastice. Vystudovala zdravotní školu v Plzni. Dne 1. června 1953 se v Plzni zúčastnila demonstrací proti měnové reformě. Díky šťastné shodě okolností se však vyhnula perzekuci a nebyla zatčena ani vyloučena ze studií jako její spolužačky. Jana pracovala celý život jako dětská zdravotní sestra. Nejprve působila v dětském domově ve Kdyni, poté na dětské klinice v Plzni. Třicet let zastávala funkci vrchní sestry na dětské chirurgii ve Fakultní nemocnici v Plzni. I v důchodovém věku pomáhala v zubní ordinaci. V roce 2016 žije v Plzni a užívá si zasloužené penze.

 

Náměstí republiky, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Plzeňské náměstí Republiky se v roce 1953 stalo dějištěm do té doby největší protirežimní demonstrace. V roce 1953 se zde podle odhadů sešlo až 20 000 lidí, převážně dělníků ze závodů V. I. Lenina.

Náměstí republiky, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo