Drahý příteli / Drogi przyjacielu
Svorová hora, Krkonoše
Droga Przyjaźni Polsko-Czeskiej, Karpacz, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Operace Sever a Červotoč

Dostupné v: English | Česky

Nadšení ze schůzek československých a polských disidentů na společné hranici vzalo za své po policejním zátahu na třetím setkání v říjnu 1978. V obou zemích se navíc opět utužoval komunistický režim. Generál Wojciech Jaruzelsky ze strachu před sílícími aktivitami Solidarity v zemi vyhlásil výjimečný stav. V celém Polsku bylo zadrženo na pět tisíc představitelů opozice. Bylo přerušeno telefonní spojení a do setmělých ulic spících měst se vydali ozbrojení policisté a vojáci. Hranice obou socialistických států byly uzavřeny podobně jako do kapitalistických zemí. Výjimečný stav byl odvolán až v červenci 1983 a během nepokojů si vyžádal 91 obětí na životech. 

V Československu mezitím StB zahájila operaci „Asanace“, kdy se brutálním nátlakem a vydíráním snažila přimět disidenty a především signatáře Charty 77 a její mluvčí k emigraci. A zároveň zahájila operaci „Sever“, během které se snažila odhalovat, mařit nebo manipulovat snahy o propojení opozičních hnutí v obou zemích. V rámci akce řídili příslušníci X. správy SNB na polském území svého tajného spolupracovníka Stanislava Dvořáka, který v letech 1981 - 1984 působil jako kurýr mezi pražskými a vratislavskými disidenty. Jeho úkolem bylo odhalit StB konkrétní osoby, které se na spolupráci disidentů podíleli a plánované akce. Paradoxně to byl právě Stanislav Dvořák, agent „Michal“, který v v září 1983 zprostředkoval nové prohlášení obou opozičních skupin. Autorem byl na polské straně Mirosław Jasiński a jeho varšavští přátelé, českou stranu zastupovali Anna Šabatová a Václav Malý. Prohlášení podepsalo 45 disidentů s obou zemí, v zahraničí bylo publikováno 12. února 1984 a vyvovalo značný rozruch: „Protestujeme proti věznění a šikanování našich přátel a spolupracovníků Charty 77, bývalých členů KSS/KOR a aktivistů Solidarity, a vyzýváme lidi po celém světě, kterým je drahá svoboda a důstojnost člověka, aby se připojili k našemu úsilí osvobození politických vězňů v Polsku a Československu,“ stálo v dokumentu. Kontakt mezi disidenty se obnovil a Stanislavu Dvořákovi zanedlouho vypršelo povolení k pobytu. StB spolupráci s ním ukončila. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Anna Šabatová

Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv ČR. Od roku 1969 studovala historii a filozofii. Studia však z politických důvodů nemohla dokončit. V listopadu 1971 byla trestně stíhána pro účast na letákové akci k parlamentním volbám a vzata do vazby. Odsouzena byla pro podvracení republiky na tři roky. Poté pracovala jako úřednice, později i manuálně. Působila v nezávislém hnutí, účastnila se založení Charty 77. V letech 1987 - 1990 se podílela na spolupráci polských a českých disidentů v iniciativě "Polsko-československá solidarita", jíž byla mluvčí. V roce 1978 byla spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V letech 2001 – 2007 zastávala funkci zástupkyně veřejného ochránce práv. V letech 2008 – 2014 působila na katedře sociální práce Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze, kde vyučovala lidská práva v kontextu sociální práce. Souběžně byla předsedkyní Českého helsinského výboru.e držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, české prezidentské Medaile za zásluhy, Ceny Alice Garrigue Masarykové (od velvyslance USA v České republice) a Řádu za zásluhy o Polskou republiku. 

 

Svorová hora, Krkonoše

Dostupné v: English | Česky

Okolo této hory procházeli disidenti a kurýři z Malé Úpy na Sněžku. Na vrchol vede červeně značená Cesta česko-polského přátelství. 

Svorová hora, Krkonoše

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo