Navzdory hranicím
Borůvková hora
místo schůzek československých a polských disidentů · Javorník 80, 790 70 Javorník, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

A pak si Havel s Wałęsou podali ruce

Dostupné v: English | Česky

Přestože se setkání českých a polských disidentů na společné hranici konala na konci 80. let poměrně často, pořád nebyla bez rizika. Další schůzku u Jablůnkova v Beskydech v roce 1988 rozprášili polští pohraničníci, a o několik týdnů později naopak StB zadržela brněnckého disidenta Petra Pospíchala, který následně strávil bez soudu pět měsíců ve vězení. Když v létě 1988 naplánoval Polák Waldemar Frydrych se svým happeningovým hnutím Pomerančová alternativa akci „Bratrská pomoc věčně živá“ a 19. srpna 1988 dvě stě lidí ve starých uniformách a s dětskými pistolkami postupovalo směrem k československé hranici na Sněžce, pozatýkali policisté okolo sedmdesáti osob.

Československo-polské hranice se ale navzdory policejnímu zatýkání a zastrašování postupně proměnila v tehdejším socialistickém táboře ve výjimečné místo, kde vyjma schůzek disidentů probíhala koncem 80. let už i setkání zástupců pacifistických či náboženských hnutí, pořádaly se ekologické protesty proti výstavbě koksovny ve Stonavě a rekreačních objektů na Sněžce.

Tečkou za skrytou kapitolou česko-polských moderních dějin se stal 17. březen 1990. Kousek od místa, kde se před dvanácti lety poprvé sešli disidenti z obou států u láhve pálenky s lidskou tváří, si podali ruce Havel a Wałęsa.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Borůvková hora

Dostupné v: English | Česky

Hraniční vrchol je součástí hlavního hřebene Rychlebských hor. Na konci 80. let 20. století se na něm pro jeho odlehlost tajně scházeli českoslovenští a polští disidenti. Byli to členové československých občanských iniciativ a zástupci polské Solidarity. Mezi nimi například Lech Walesa, Adam Michnik, Václav Havel nebo Jan Ruml. Dnes na vrcholu stojí rozhledna s kioskem pro turisty.

Borůvková hora

Na tomto místě

Setkání na Borůvkové hoře

Setkání na Borůvkové hoře

Rudolf Bereza
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo