Akce Canonbury
Byt Aloisie Hrdličkové, Plzeň
Klatovská tř. 1600/78, Jižní Předměstí, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česko
  • Příběh
  • Místo

Pane inženýre, už to hoří!

Dostupné v: English | Česky

Od 17. dubna 1942, kdy Gabčík s Kubišem a dalšími parašutisty přijeli kvůli akci Canonbury do Plzně, bydlel první z nich až do 26. dubna u ovdovělé švadleny Aloisie Hrdličkové. Ta se zapojila do odboje prostřednictvím Karolíny Králové a jejího muže Františka Krále, kteří před válkou žili ve stejném domě, dokonce na stejném poschodí. Svého dvacetiletého syna Jiřího tehdy poslala bydlet k dalším sousedům – Smolovým – aby se s výsadkáři nepotkal a nevystavila ho tak nebezpečí. Jak ale vzpomíná Richard Smola, to se nepodařilo: „Při jednom náletu jsme se sešli ve sklepě v krytu a Jirka povídal mému otci: ‚Pane inženýre, pane inženýre, už to hoří!’ Čímž myslel ty signální ohně u Škodovky, kterou měli Spojenci bombardovat. No mladej, naivní kluk.“

Gestapo zatklo Aloisii Hrdličkovou a jejího syna Jiřího mezi prvními pomocníky parašutistů, už 17. června 1942. Po krátkém věznění byli posláni do Terezína a 22. ř.jna 1942 je čekal odsun do Mauthausenu, kde byli oba zastřeleni.

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Richard Smola

Richard Smola

Narodil se 3. června 1930 v Plzni. Jeho otcem byl Ing. Alois Smola, majitel firmy na turbodynama Ferrotechna a prezident Obchodní a živnostenské komory v Plzni, který se po roce 1948 stal terčem perzekuce komunistické moci, byl zatčen a odsouzen k jednomu roku vězení, v roce 1953 byla celá rodina v rámci Akce B - Buržoasie vystěhována z Plzně do malé vesnice Božanov na Broumovsku, po intervenci ze strany Škody do Ptenína u Merklína. Richard Smola vystudoval reálné gymnázium a Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni, která byla součástí Českého vysokého učení technického v Praze, obor strojní. Studium mu bylo přerušeno kvůli vojenské službě u Pomocných technických praporů. U lehkých a později těžkých PTP byl od října 1951 až do zrušení PTP v květnu 1954, sloužil v Libavé, na stavbě letiště v Přerově, v dolech v Ostravě a v Hájnících u Banské Bystrice. Po propuštění dokončil studium vysoké školy a roku 1956 nastoupil do zaměstnání v Energostroji, který se později stal součástí Škodových závodů, později samostatným podnikem Škoda Praha. Pro podnik prováděl Richard Smola i zahraniční montáže a jednání.

Byt Aloisie Hrdličkové, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Na Klatovské třídě v bytě ve čtvrtém patře bydlela švadlena Aloisie Hrdličková spolu se synem Jiřím, která tu až do 26. dubna 1942 ukrývala parašutisty během akce Canonbury. 

Byt Aloisie Hrdličkové, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo