Máme holé ruce
Praha, Národní třída, podloubí
Národní 118/16, Nové Město, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nejbrutálnější byly červené barety

Dostupné v: English | Česky

Ve stlačeném davu není možné někam uhnout. Nezbývá, než jít s ním. Příslušníci SNB tlačí demonstrující studenty do podloubí u Mikulandské ulice, kde stojí členové Pohotovostního oddílu v červených baretech. Utvořili uličku, kterou musí každý projít. Jiná cesta ven nevede. „Každého, kdo procházel, řezali hlava nehlava,“ vypráví Tomáš Pojar. „Zažil jsem víc policejních zákroků během Palachova týdne, ale tenhle byl nebrutálnější. Červené barety uměly mlátit jinak než policajti. Navíc jak neměly helmy, bylo jim vidět do jejich těch nasupených agresivních tváří. Člověk se s nimi mnohem víc konfrontoval.“ 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Tomáš Pojar

Tomáš Pojar

V době demonstrace na Národní třídě patnáctiletým gymnazistou. Po revoluci vystudoval politologii na FSV UK, působil jako ředitel Člověka v tísni, později náměstek ministra zahraničí ČR a od v letech 2010 - 2014 pracoval jako velvyslanec v Izraeli. 

Praha, Národní třída, podloubí

Dostupné v: English | Česky

Dne 17. listopadu 1989, krátce po 20 hodině příslušníci bezpečnosti vytvořili v podloubí u Mikuandské uličku a mlátí z obou stran demonstranty, kteří se snaží dostat ven. Někteří demonstranté jsou zatčeni a odvezeni připravenými autobusy, jiným se podaří schovat se v chodbách okolních domů nebo v bytech, do kterých jsou vpuštěni. Ve třičtvrtě na devět se dali do pohybu příslušníci Pohotovostního pluku na úrovni ulice Na Perštýně. Překračují pás hořících svíček. Pendreky mlátí sedící a poté i stojící demonstranty. Je přitom jedno, jedná-li se o chlapce nebo dívku, staršího nebo mladého člověka. V Mikulandské ulici zasahují dva obrněné transportéry.

 

Praha, Národní třída, podloubí

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo