Řepčice, bývalý dům Parkánových
Řepčice 1, 412 01 Třebušín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Estébácké přivítání

Dostupné v: English | Česky

Nečekané návštěvy a blokády příjezdových cest se napříště staly běžnými jevy provázejícími každé větší setkání přátel na statku. Své návštěvy a domovní prohlídky StB ještě zintenzivnila po roce 1977, kdy Parkánovi i Kubíčkovi podepsali Chartu a z Mariánských Lázní se s rodinou přistěhoval Karel Charlie Soukup poté, co byl propuštěn z vězení. Státní bezpečnost mu připravila oslavu. Protože správně vytušila, že se na statku bude konat uvítací hostina, vyhlásila, že na poli za statkem byla nalezena munice z druhé světové války. Policisté obklíčili a úplně uzavřeli vesnici s tím, že hledají zbraně. Členové Bezpečnosti a Lidových milicí pak skutečně pochodovali po poli, kopali tu rigoly a pomocí dělobuchů odpalovali neexistující munici. „Byla to dokonalá inscenace. Jako bývalý divadelní technik jsem je musel pochválit,“ usmívá se Viktor Parkán. „Říkal jsem si, že snad mají nějaké scenáristy a dramaturgy, kteří jim to divadlo připravujou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Viktor Parkán

Viktor Parkán

Narodil se dne 17. května 1946 v Praze. Po maturitě chtěl studovat stavební fakultu, ale přestože zkoušky složil dobře, nebyl přijat, protože neměl ze školy doporučení. Nastoupil tedy do vinohradského divadla, kde dvanáct let pracoval jako mistr provaziště. V roce 1966 narukoval na dva roky na vojnu, během níž ho zastihla okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Normalizační poměry v divadle pro něj byly nesnesitelné, a tak práci opustil. Spolu se svou budoucí ženou Petrou a manželi Kubíčkovými koupili statek v Řepčicích. Jejich dům se velmi rychle stal útočištěm undergroundu z Prahy i studentů ze severních Čech. Po podpisu Charty 77 StB zahájila proces vyvlastnění domu, ke kterému došlo násilně v roce 1983. Poté se spolu s rodinou ještě několikrát stěhovali, než se vrátili do Prahy. Dnes Viktor Parkán pracuje na ministerstvu vnitra na imigračním oddělení.

Řepčice, bývalý dům Parkánových

Dostupné v: English | Česky

Statek v Řepčicích byl původně zájezdním hostincem. Hlavní budova byla dlouhá 45 metrů, obytné místnosti se nacházely v prvním patře, přízemí zabíraly chlévy a bývalý výčep s lokálem. Zvláštní charakter domu dodávaly zděné klenuté oblouky pavlače, ze které se vcházelo do pokojů, a společenský sál s parketami postavený v první polovině 20. století. O pár metrů dál stála o něco menší stodola. Rodina Parkánových a Kubíčkových dům zakoupila v roce 1976. V prvních dvou letech byl zdejší program více pracovní než kulturní. Bylo potřeba udělat nové rozvody vody a elektřiny, vyměnit okna, vykopat desítky metrů dlouhou kanalizaci, opravit střechu. Přes den se proto většinou společně pracovalo a teprve večer se konaly přednášky, diskuse a koncerty. Svou zkušebnu si na sále zřídila kapela Extempore, pravidelně tu vystupovali Sváťa Karásek a Charlie Soukup a několikrát i Milan ‚Mejla‘ Hlavsa, Josef ‚Bobeš‘ Rössler, Jiří Kabeš, bratři Stádníkové a další. O šest let později však Parkánovi s Kubíčkovými obdrželi úřední dopis, ve kterém jim komunistické úřady oznamovaly, že jejich dům vyvlastnily. Záminkou se stalo stádo divokých prasat, které ohrožovalo životy dětí ze sousedního Všeradiště, vzdáleného necelý kilometr. Zatímco dosud tamní děti docházely na autobus do Řepčic, teď měl pro ně autobus zajíždět až do vsi. V cestě mu ovšem stál bývalý zájezdní hostinec Parkánových a Kubíčkových. Přestože podobných úzkých silniček a prudkých zatáček je České středohoří plné, komunisté nakázali, aby byl dům zbořen. V červnu 1983 se za vraty objevila Veřejná bezpečnost následovaná StB a stěhováky. Bez svolení a bez milosti naložili věci zdejších majitelů a odvezli jim je do přiděleného bytu v nedalekých Litoměřicích. Místní komunisté poté hostinec vyrabovali a srovnali se zemí. Dnes zbyla z původního hospodářství jen stodola přestavěná na obytný dům.

Řepčice, bývalý dům Parkánových

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo