Souostrovím svobody
Rychnov
barák Květy a Jana Princových · 24095, 405 02 Verneřice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Balvany létaly vzduchem na všechny strany

Dostupné v: English | Česky

Květa Princová ještě balila poslední věci, když se za okny domu ozval hluk. Shromáždila se tu skupina mužů v uniformách Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí, dupali a pokřikovali na sebe, jako by si dodávali kuráž. Na zádech vojenské batohy, v rukou rýče, kladiva, lopaty. V sobotu ráno 28. května 1978 rodině Princových vypršelo ultimátum, které dostala k vystěhování z vlastního domu.

Koupili ho před dvěma lety za sedmnáct tisíc korun v dezolátním stavu, bez oken, dveří i střešních tašek. Každou volnou chvilku za vydatné pomoci přátel věnovali opravám, o víkendech pořádali koncerty undergroundových kapel, přednášky, výstavy nebo prostě jen setkání přátel. Jejich svobodný život dráždil komunisty natolik, že se rozhodli jejich „ostrov svobody“ potopit. V úředním oznámení, které Princovi dostali o několik týdnů dříve, stálo, že stát právě na místě jejich domu potřebuje postavit točnu pro autobusy. Princovi marně namítali, že příhraniční vesnice na Děčínsku s pár chalupami už jednu točnu má a další nepotřebuje.

Ještě když si balili poslední věci, příslušníci Lidových milicí a Veřejné bezpečnosti vtrhli do domu a začali kladivy rozbíjet nedávno opravené dveře a okna. Když Květa Princová uviděla, jak milicionáři nesou do sklepa výbušniny, narychlo zapakovala poslední věci a s manželem a dvěma dětmi nasedli do auta. Ve chvíli, kdy projeli první zatáčkou, uslyšeli za zády ohlušující ránu. Balvany létaly vzduchem na všechny strany. Jejich dům přestal existovat. Žádná autobusová točna na jeho místě dodnes nestojí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Princová, rozená Veselá

Květoslava Princová, rozená Veselá

Narodila se v roce 1950 v Lipníku nad Bečvou. Vystudovala VŠCHT v Praze v oboru makromolekulární chemie. V 70. letech se v bytě rodiny Němcových seznámila s lidmi z undergroundu a poznala tu i svého budoucího muže Jana Prince. V roce 1976 společně koupili dům v Rychnově, kde pořádali přednášky a setkání svobodomyslných lidí a dům zároveň sloužil jako útočitě pro lidi v nouzi. V roce 1978 jim komunisté dům bez náhrady vyvlastnili. To samé se opakovalo s domem v Robči a Mastířovicích. V roce 1986 se odstěhovali do Větrovan poblíž Olomouce, kde Květa Princová žije dodnes. Po revoluci vystudovala humanitní vysokou školu, vedla kancelář olomouckého primátora, pracovala v charitě a spoluzakládala obor sociální a humanitární práce. Dnes je odbornou asistentkou na Katedře křesťanské sociální práce na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Rychnov

Dostupné v: English | Česky

Květa a Jan Princovi koupili barák v Rychnově v roce 1976, kdy začal hon na máničky z undergroundu, které povětšinou znali a s mnohými se přátelili. Dům proto pořizovali s ideou, že tu vytvoří „open house“, otevřený dům, kde by našli útočiště lidé, které státní moc nějakým způsobem perzekvovala. Kromě nich tu tak bydleli jejich pražští přátelé Miluše Števichová a kytarista Zdeněk „Londýn“ Vokatý a od léta 1976 také písničkářka Dagmar Ptášková, která začala s Londýnem chodit a později si ho i vzala.

Kromě pražských hostů sem téměř každý víkend začali jezdit i noví přátelé ze severních Čech, hlavně z Teplic, Ústí nad Labem a Děčína, takže se Rychnov stal jakousi spojkou mezi Prahou a severem. Barák byl v kritickém stavu, a tak se tu kromě koncertů, divadelních představení a přednášek především pracovalo – dům získal novou střechu, dveře, opravovala se okna a poškozené zdi. Jan a Květa Princovi se však brzy dostali do hledáčku policie. Agrese komunistického režimu se vyhrotila poté, co podepsali Chartu 77. Oba byli vyhozeni z práce a na popud StB jim komunistický stát barák vyvlastnil pod záminkou vybudování zastávky a nové točny autobusu. Přes námitky majitelů a dalších obyvatel jej v roce 1978 vyhodili do povětří.

Rychnov

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo