Drozdov, Drozdovská Pila
Drozdov 61, 789 01 Drozdov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Zachránil mě zápal plic

Dostupné v: English | Česky

Když nacisté na jaře 1944 zahájili rozsáhlou akci proti partyzánům v zábřežských lesích, ukrýval se Bořivoj Janhuba v nedalekém Janoušově. Trápil ho těžký zápal plic a hnisavá angína. Onemocněl během silné zimy, kterou téměř celou strávil v lesních příkopech a houštinách. Nedlouho před tím se jeho partyzánská skupina Zábřeh dostala do přestřelky s ozbrojenou německou skupinou. Měli však málo zbraní, a tak museli ustoupit. „Stříleli jsme po nich, aby nás neobklíčili. Jednoho jsme zranili, a tak Němci museli zastavit. Toho jsme využili k útěku,“ vypráví Bořivoj Janhuba. Jeho nemoc jej nejspíš zachránila před zátahem německých jednotek na Drozdovské Pile v září 1944. Během této největší protipartyzánské akce v kraji byl zastřelen Jan Háječek, učitel z Písařova a velitel partyzánské skupiny. Krátce nato se musel těžce nemocný Bořivoj Janhuba přesunout na bezpečnější místo. Podařilo se mu proniknout skrze obklíčení na Drozdovské Pile a dostat se ke svému bratrovi, který žil v obci Ráječek. „Tam mě přišla navštívit maminka a přinesla mně horkýho mlíka. Vypil jsem to a složil se jí pod nohy.“ Po uzdravení se Bořivoj Janhuba opět zapojil do odboje.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Bořivoj Janhuba

Bořivoj Janhuba

Narodil se 5. února 1925 v Zábřehu na Moravě. Během druhé světové války se zapojil do odbojové činnosti. Pomáhal ukrývat uprchlé zajatce, rozdával protifašistické letáky a prováděl sabotážní činnost na německých vlacích. Dne 24. května 1944 po vlně zatýkání utekl do lesů a přidal se k partyzánům, a to k tzv. skupině mladých Zábřeh zvané také Zábřeh Sever. Partyzánům se nedostávalo zbraní, proto se věnovali hlavně podvratné činnosti. Až ke konci války se zúčastnil několika ozbrojených útoků na německé vojáky. Roku 1948 byl po prověrkách vyškrtnut z KSČ. Od roku 1948 až do důchodu pracoval v Jednotě Zábřeh. V současnosti žije v Mohelnici.

Drozdov, Drozdovská Pila

Dostupné v: English | Česky

Osada Drozdovská Pila vznikla v 19. století kolem původního mlýna později přestavěného na pilu. Před 2. světovou válkou patřila k oblíbeným turistickým destinacím. Koncem války se okolní lesy staly útočištěm partyzánské skupiny Zábřeh patřící do odbojové organizace Národní sdružení československých vlastenců. Při největší protipartyzánské akci v tomto kraji, které se zúčastnily stovky německých vojáků, byl 23. září 1944 zastřelen rodák ze Zábřehu, učitel z Písařova a velitel partyzánské skupiny Zábřeh Sever, dvaatřicetiletý Jan Háječek. Dnes tuto událost připomíná pomník v lese postavený v roce 1961. Krátce předtím, 21. září 1944, gestapo zatklo za pomoc partyzánům majitele místního letoviska Eduarda Novotného a jeho syna Vladimíra. Toho později před očima otce ubil kápo. Eduard Novotný pak zemřel na následky útrap z vězení jen několik týdnů po osvobození. V květnu 1945 odpálily ustupující německé jednotky na Drozdovské Pile zásoby munice. Výbuch tuny střeliva rozmetal munici po okolí a dodnes návštěvníci lesa občas narazí na nevybuchlé náboje či granát. V současnosti je Drozdovská Pila jen malou osadou s asi deseti stálými obyvateli. Nachází se v ní několik malých průmyslových podniků a hostinec.

Drozdov, Drozdovská Pila

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo