Po stopách odbojářů a partyzánů ze Zábřežské vrchoviny
Crhov, pomník padlým
3681, 789 01 Štíty, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Musel jsem ho tam nechat

Dostupné v: English | Česky

Boleslav Janků a raněný Petr Šula se krčili v příkopu u silnice a nemohli se zvednout. Jakmile ze zákopu vystrčili čepici, Němci ji provrtali kulkou. „Zkoušel jsem Petra odtáhnout, ale byl moc těžký,“ vzpomíná Boleslav Janků. „Řekl jsem mu, že je mi to líto, ale musím ho tam nechat.“ Byl to nerovný souboj. Dne 7. května 1945 mezi obcemi Cotkytle a Horní Heřmanice vypukla přestřelka mezi partyzánskou skupinou z Crhova, kteří po boku s několika zběhlými ruskými zaútočili na německou posádku vojenského vozu. Neměli však dostatek zbraní a Němci přešli do ostrého protiútoku, během kterého použili střely dum dum – když byl jeden z ruských vojáků zasažen do boku, vyrvala mu střela na druhé straně těla kus masa velký jako pěst. Ostatní Rusové se rychle stáhli a po nich museli ustoupit i čeští partyzáni. Jako poslední na místě zůstali dva crhovští sousedé, Boleslav Janků a Petr Šula. Boleslavovi se podařilo se štěstím vyváznout, zraněného Petra Šulu Němci na místě oběsili.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Boleslav Janků

Boleslav Janků

Narodil se v roce 1924 v Crhově. V říjnu 1943 byl poslán na nucené práce do Waldenburgu. Pracoval jako brzdař na dráze. Z nuceného nasazení utekl a přidal se k partyzánům. Nejprve byl v partyzánské skupině Cotkytle, po jedné z přestřelek pak přešel do partyzánské skupiny Crhov a žil v okolních bunkrech. Skupina měla málo zbraní, prováděla proto hlavně záškodnickou činnost. Dne 7. května 1945 se Bohuslav Janků zúčastnil přestřelky s Němci. Byl to jeden z největších střetů s Němci v kraji. Zahynuli při něm tři partyzáni, jeden Rus a jeden Jihoafričan. Po válce se pamětník dobrovolně přihlásil na vojnu. Byl u dělostřelectva v Chrudimi. V roce 1949 vstoupil do československé armády. Po pěti letech služby kvůli problémům s komunisty odešel.

Crhov, pomník padlým

Dostupné v: English | Česky

Pomník uprostřed obce Crhov připomíná jména padlých v obou světových válkách. Pod rokem 1945 jsou do kamene vytesána jména Jaroslava Odstrčila a bratranců Petra a Maxmiliána Šulových. Tito mladí muži patřili k crhovské partyzánské skupině ukrývající se v okolních lesích. Dne 7. května se ve skupině asi 25 partyzánů zapojili do přestřelky s posádkou německého vojenského auta, ke které došlo na silnici v blízkosti obce Cotkytle. Šlo o nerovný boj, protože partyzáni neměli dostatek zbraní. Počet německých obětí není znám. Na české straně padl uprchlý sovětský zajatec Petr Dančenko, Jihoafričan Karel Spiess a tři zmínění partyzáni z Crhova.

Crhov, pomník padlým

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo