Jedlí, pomník popravených
3681, 789 01 Jedlí, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Museli jsme se dívat do jejich mrtvých tváří

Dostupné v: English | Česky

Na stromu uprostřed návsi se houpala tři těla místních mladíků – Jana Filipa, Martina Pavlíka a Vladimíra Juránka. Pod nimi seděli opilí gestapáci a hráli karty. Každý z obyvatel Jedlí, který procházel okolo, se musel dívat do zmodralých tváří svých popravených sousedů. Byl letní den, 10. července 1944. Popravení patřili do jedelské odbojové skupiny, která byla součástí ilegální organizace Národní sdružení československých vlastenců s centrem v Zábřehu. Skupinu vedl Jan Pospíšil a měla asi dvacet členů. Tajně organizovali finanční sbírky pro rodiny postižené nacistickou správou, rozšiřovali protinacistické letáky, sháněli zbraně a připravovali se na povstání proti okupantům. Prozrazeni byli v únoru 1944 během domovní prohlídky, která se zvrtla v přestřelku. Zahynuli při ní dva němečtí četníci. Následující den gestapáci odbojáře z Jedlí zatkli a krutě je mučili. Tři zmíněné mladíky popravili, ostatní členové skupiny zemřeli v nacistických kriminálech a koncentračních táborech.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Prokop

Jan Prokop

Narodil se 4. října 1923 v obci Jedlí na Zábřežsku. Za války byl spojkou místní odbojové skupiny, která patřila do ilegální organizace Národní sdružení československých vlastenců. Dne 19. února 1944 jej zatkli gestapáci. Prošel si brutálními výslechy a několikaměsíčním vězněním. Konce války se dočkal na pokraji smrti v infekční cele Malé pevnosti Terezín. Kdyby světový konflikt trval jen o týden déle, už by nepřežil. Jan Prokop pracoval po válce v Moravském elektrotechnickém závodě v Ráječku. Zemřel v červenci 2015.

Jedlí, pomník popravených

Dostupné v: English | Česky

Na stromu uprostřed návsi se houpala tři těla místních mladíků – Jana Filipa, Martina Pavlíka a Vladimíra Juránka. Pod nimi seděli opilí gestapáci a hráli karty. Ostatní obyvatelé Jedlí se museli seřadit do řady a dívat se do zmodralých tváří svých popravených sousedů. Byl letní den, 10. července 1944. Popravení patřili do jedelské odbojové skupiny, která byla součástí ilegální organizace Národní sdružení československých vlastenců s centrem v Zábřehu. Skupinu vedl Jan Pospíšil a měla asi dvacet členů. Tajně organizovali finanční sbírky pro rodiny postižené nacistickou správou, rozšiřovali protinacistické letáky, sháněli zbraně a připravovali se na povstání proti okupantům. Prozrazeni byli v únoru 1944 během domovní prohlídky, která se zvrtla v přestřelku. Zahynuli při ní dva němečtí četníci. Následující den gestapáci odbojáře z Jedlí zatkli a krutě je mučili. Tři zmíněné mladíky popravili, ostatní členové skupiny zemřeli v nacistických kriminálech a koncentračních táborech.

Jedlí, pomník popravených

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo