Akce Kámen a stezky převaděčů
Liščí údolí
zaniklá obec · 19014, 340 22 Všeruby, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Dětský pláč

Dostupné v: English | Česky

František Wiendl a jeho otec se po únoru 1948 zapojili do protikomunistického odboje. Od jara do podzimu 1949 také převáděli uprchlíky přes železnou oponu. Trasa, kterou Wiendl používal, vedla od Nýrska kolem vesnice Chudenín. Dalším orientačním bodem byl rozbitý křížek u lesa nad Chudenínem. Pokračovala lesní cestou kolem vrchu Lišák a před Medvědí kaplí zabočila do údolí mezi Liščím (Fuchsberg) a Červeným Dřevem. Protože pan Wiendl chodil v noci, kdy je stížená orientace, držel se údolí a terénních nerovností. Údolím došel až k silnici, po které chodily hlídky pohraničníků. Zde musel vždy počkat, až strážci přejdou. K hranici došel po lesní cestě. V té době ještě nebyly na hranicích drátěné zátarasy, byly zřízeny až roku 1951.

Jednou šel se skupinou sokolů, kteří měli s sebou malé dítě. Přestože dítěti lékař naordinoval prášky na spaní, probudilo se a začalo plakat zrovna v nejrizikovějším úseku cesty, když byli uprchlíi u silnice mezi Liščím a Červeným Dřevem, na které hlídkovali pohraničníci. Skupina zalehla do křoví a František Wiendl číhal, jestli hlídka projde kolem. V cest mohli pokračovat až po delším čase, když dítě opět usnulo. Skupina se nakonec dostala bezpečně za hranice, ale František Wiendl ztratil poustu drahocenného času a vracel se od hranic už za světla. Nakonec ho tak zastihli pohraničníci. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Wiendl

František Wiendl

Narodil se 31. prosince 1923 v Klatovech. Za druhé světové války se s otcem zapojil do domácího odboje – odbojová skupina Lidice. Vyučil se zedníkem a vystudoval průmyslovou školu stavební. Po válce (1945–1947) nastoupil základní vojenskou službu, absolvoval aspirantskou školu pro důstojníky v záloze. Po únoru 1948 se zapojil do třetího odboje, s otcem byli členy skupiny v Klatovech, psali protikomunistická hesla, tiskli letáky. Od dubna 1949 převáděli uprchlíky přes hranice, měli kontakty s agentem-chodcem Aloisem Suttým. Skupina byla rozbita postupně – nejprve byl kvůli zradě v listopadu 1949 zatčen František Wiendl s dalším spolupracovníkem. Na jaře 1950 pak zbytek skupiny, včetně agenta Suttého a otce Wiendla st. V prosinci 1950 byl agent Suttý odsouzen k trestu smrti, František Wiendl ml. k 18 letům vězení za velezradu. Byl vězněn na Jáchymovsku (Eliáš, Nikolaj, „L“ ve Vykmanově, Rovnost, tábor „C“) a od roku 1956 na Pankráci, kde pracoval v projekci. Jako projektant byl zaměstnán po podmíněném propuštění v roce 1960 až do důchodu. Je předsedou Konfederace politických vězňů v Klatovech.

Liščí údolí

Dostupné v: English | Česky

Údolí leží mezi zaniklými obcemi Liščí (dříve Fuchsberg) a Červené Dřevo (Rothenbaum) v blízkosti státních hranic se Spolkovou republikou Německo. Před vybudováním drátěných zátarasů na hranicích roku 1951 tudy vedly trasy převaděčů.

Liščí údolí

Na tomto místě

Dětský pláč

Dětský pláč

František Wiendl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo