Operace Anthropoid
Byt Josefa a Marie Ogounových
Leipziger Straβe; Starodružiníků, Lipská · Václavkova 335/18, 160 00 Praha-Praha 6, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Utajená ubytovna pro parašutisty

Dostupné v: English | Česky

Byt penzionovaného středoškolského profesora Josefa Ogouna sloužil jako„ubytovna“ pro parašutisty. V květnu 1942 zde bydleli Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem. Ogounovým se podařilo uniknout zatčení a válku přežít a Josef Ogoun po válce napsal vzpomínky na heydrichiádu Pravda o Heydrichovi: památce hrdinů, kteří odstranili Heydricha: Moravana Jana Kubiše, Slováka Josefa Gabčíka, Čecha Jana Zelenky.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Text vztahující se k tomuto místu byl převzat z knihy Jiřího Padevěta „Průvodce protektorátní Prahou“, kterou v roce 2013 vydalo nakladatelství Academia. Publikace zavede zájemce na místa konspiračních schůzek odbojářů, do bytů rodin podporovatelů parašutistů připravujících atentát na Reinharda Heydricha, do kanceláří krycích firem Sicherheitsdienstu, do tajné porodnice zřízené gestapem, na místa, kde trpěli pražští židé, do podzemí, kde nacisté připravovali výstavbu podzemních továren, do sálů, kde se scházeli čeští fašisté a na barikády a velitelská stanoviště Pražského povstání. Zároveň ukáže, že i během okupace byla Praha místem, kde i přes nacistický útlak existovaly ostrůvky svobody a kulturního života. Publikace je doplněna velkým množstvím dosud nezveřejněného obrazového materiálu a přehlednými mapkami.

Byt Josefa a Marie Ogounových

Dostupné v: English | Česky

Jeden z mála neprozrazených úkrytů odbojových pracovníků i parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše (oba ANTHROPOID). Rodina Ogounova válku přežila.

Byt Josefa a Marie Ogounových

Na tomto místě

Jiří Padevět: A Guide to Pr…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo