Považská Bystrica, Šebešťanová
507, 017 04 Považská Bystrica, Slovenská republika
  • Příběh
  • Místo

Vzali si rukojmí

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Počátkem května 1945 se Vilém Kantor jako člen partyzánské skupiny Rodina zúčastnil osvobozujících bojů v obci Šebešťánová. Němci se opevnili na místním hřbitově a jako rukojmí si vzali některé obyvatele obce. „Sebrali ženský, děti a nějaké chlapy a zavřeli je do stodoly naproti židovskému hřbitovu a vyhlásili, že když na ně bude někdo střílet, tak že tu stodolu zapálí.“ Jeden z mladších partyzánů se rozhodl rukojmí zachránit, za což zaplatil životem. „Skočil k té stodole, otevřel vrátka a dostal zrovna do hlavy.“ I díky tomuto odvážnému činu byli Němci poraženi. Těchto osvobozujících bojů se zúčastnili i sovětští partyzáni. Vilém Kantor vzpomíná, že se na zajatých Němcích mstili. „To byly jatka. Rusové opláceli. Řezali to jak berany.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vilém Kantor

Vilém Kantor

Narodil se v roce 1926 v obci Svederník v okrese Žilina. Rodiče pocházeli z Moravy a na Slovensko se přestěhovali za prácí. Po vzniku Slovenské republiky se rázem ocitli v cizí zemi, která byla spojencem Německa. V tomto období rodina zažila různé narážky a utlačování od členů Hlinkových gard. Na konci srpna 1944 na Slovensku vypuklo národní povstání. I když bylo zanedlouho potlačeno, jeho členové odcházeli do lesů, kde pokračovali v partyzánské válce. Přidal se k nim i Vilém Kantor. Působil jako zásobovač a informátor v okolí vesnice Papradná v pohoří Javorníky. Zúčastnil se také několika přestřelek s německými vojáky. Po osvobození odešel na Moravu do Malých Karlovic a potom do Staré Vsi u Rýmařova. Krátce po komunistickém puči v únoru 1948 narukoval na vojnu. Během ní absolvoval politickou školu v Brně a v útvaru dělal mimo jiné politického školitele a předsedu KSČ. Byla mu ale zjištěna tuberkulóza a ze zdravotních důvodů byl propuštěn. Po vyléčení vystudoval lesnickou školu v Křivoklátu a byl poslán jako lesník do pohraničního městečka Přebuz. V tomto malém městě byl také čtyři roky předsedou národního výboru. Byl svědkem toho, jak místní německé obyvatelstvo pašovalo zboží přes hranice s NDR. Potom byl jako lesník zaměstnán ještě v Karlovicích a v Třemešku u Oskavy.

Považská Bystrica, Šebešťanová

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Šebesťanová je od roku 1979 územnou časťou mesta Považská Bystrica. V lete 1944 pôsobila v jej okolí partizánska brigáda Jána Žižku z Trocnova.

Považská Bystrica, Šebešťanová

Na tomto místě

Vzali si rukojmí

Vzali si rukojmí

Vilém Kantor
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo