Operace Anthropoid
Budova Zemské školní rady
Magdeburger Straβe, od roku 1940 do roku 1945 Magdeburská · Letenská 526/2, Malá Strana, 118 00 Prah…
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

"Milenky" parašutistů

Dostupné v: English | Česky

V budově Zemské školní rady, jejímž zaměstnancem byl sokolský odbojář Bedřich Kubice, se od roku 1939 scházeli Jan Zelenka-Hajský, Václav Novák a Jaroslav Pechman a plánovali odbojovou činnost. Ve své kanceláři byl Bedřich Kubice 18. července 1942 zatčen gestapem. V přízemí domu bydlely sestry Marie Kovárníková a Ludmila Soukupová. Obě často doprovázely na jaře 1942 Josefa Gabčíka a Jana Kubiše po Praze, sem přinášel František Šafařík, zaměstnanec Hospodářské správy Pražského hradu, spolupracovník Jana Zelenky-Hajského a informátor odboje zprávy o Heydrichově pohybu.

Poslední zprávu o Heydrichově trase z Panenských Břežan sem přinesl asi deset dnů před atentátem. Den po atentátu sem přišel Jan Kubiš a Marii Kovárníkové sdělil, že Reinharda Heydricha zabil on. Marie Kovárníková a Ludmila Soukupová byly zatčeny gestapem 25. června 1942 na základě udání domovníka Josefa Otty. Gestapo ženám uvěřilo, že byly milenkami parašutistů a neměly žádné spojení na odboj. Přesto byly obě 24. října 1942 v KT Mauthausen popraveny. V ulici bylo jedno z ilegálních bydlišť Josefa Balabána a jeho družky Josefy Kochmannové.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Text vztahující se k tomuto místu byl převzat z knihy Jiřího Padevěta „Průvodce protektorátní Prahou".

Budova Zemské školní rady

Dostupné v: English | Česky

V budově sídlila Zemská školní rada, která byla přímo podřízena ministerstvu školství a měla rozsáhlé pravomoci. Vykonávala dohled nad nižšími školními úřady a rozhodovala také v záležitostech středních škol a ústavů.

Budova Zemské školní rady

Na tomto místě

Jiří Padevět: A Guide to Pr…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo