Operace Anthropoid
Praha - Libeň, libeňská zatáčka
místo atentátu na Reinharda Heydricha · V Holešovičkách 43, 182 00 Praha 8, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Atentát na Heydricha

Dostupné v: English | Česky

Je pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich sedí na předním sedadle otevřeného mercedesu a jede do úřadu. Vůz řídí jeho vycvičený osobní strážce Johannes Klein. V ohybu silnice čekají na chodníku parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Na křižovatce je v té chvíli zmatek, kabriolet s Heydrichem kličkuje mezi třemi tramvajemi. Když auto zleva objíždí jednu z nich, na okamžik zmizí vojákům z očí. Náhle se objeví u Gabčíka, který je od Heydricha v tu chvíli vzdálen pouhých asi 120 centimetrů. Proto možná nestíhá vystřelit ze samopalu, nebo – jak se domnívají se někteří odborníci – zbraň technicky selhala.

Klein křičí: „Pozor, atentátníci!" Heydrich rozkazuje: „Zastav! Okamžitě zastav!" Kubiš vrhá granát. Ozve se mohutná detonace. Výbuch demoluje stěnu vozu, trhá pneumatiku zadního kola a vyvrací dveře. Vysypou se skleněná okna projíždějící tramvaje, někteří pasažéři jsou lehce zraněni. Gabčík prchá vzhůru do kopce, Heydrich na něho dvakrát vystřelí, poté ho pronásleduje Klein. Gabčík ho zneškodní dvěma výstřely do nohy a ztratí se. Kubiš prchá přes ulici ke kolu, někteří pasažéři tramvaje ho chtějí zadržet. "Uhni, dědku, nebo tě střelím!" zařval prý na přítomného policistu a vypálil varovný výstřel. I jemu se podaří uprchnout.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

co následovalo po atentátu

co následovalo po atentátu

Šéfem vyšetřovací komise je jmenován kriminální komisař Heinz Pannwitz. K dispozici má sto dvacet specialistů z celého Protektorátu i z Říše. Asi dvě stě příslušníků gestapa a zpravodajské služby SD, tisíce vojáků Waffen-SS, wehrmachtu a německých i českých policejních složek v rojnicích pročesávají lesy i chatové kolonie. V pěti tisících měst a obcí prohledávají byt po bytu, od sklepa až na půdu. Marně.

Protektorátní rozhlas mezitím vysílá výhrůžky: Kdo pomáhá atentátníkům nebo něco ví a neoznámí to, bude zastřelen s celou svou rodinou. Přichází jen 309 udání. Žádné nikam nevede. Nezabírá ani nabídka vysoké finanční odměny. Němci vypalují obec Lidice. Pak volí ještě jinou metodu. Pověřují ministra propagandy Emanuela Moravce, aby vyhlásil amnestii pro všechny, kdo se na atentátu podíleli nebo o něm něco ví, když se přihlásí ve lhůtě od 12. do 18. června. Na policii přichází dva tisíce udání. Hitler po atentátu na Heydricha běsní, nic podobného se ještě nestalo. Touží po pomstě. Nejdřív chce pro výstrahu popravit každého desátého Čecha. Tento slovanský národ má být definitivně vyhuben, poněmčen a vystěhován. Po atentátu nacisté mučí stovky odbojářů v Petschkově paláci, kromě Lidic vyhlazují i Ležáky, provádějí nekonečné popravy v Kobyliské střelnici. V říjnu 1942 pak umírá 264 odbojářů a jejich příbuzných v koncentračním táboře Mauthausen. Uvězněno, popraveno nebo deportováno do koncentračních táborů je skoro 15 tisíc lidí.

Praha - Libeň, libeňská zatáčka

Dostupné v: English | Česky

Dne 27. května 1942 dopoledne projížděl nepřehlednou zatáčkou v Praze-Libni otevřený vůz s Reinhardem Heydrichem. Zastupující říšský protektor mířil do své úřadovny na Pražském hradě. Přesně v 10 hodin 35 minut na něj zaútočili dva českoslovenští výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii. Heydricha smrtelně zranili a z místa atentátu se jim podařilo uprchnout. Historickou podobu libeňské křižovatky později podstatně změnila výstavba Prosecké radiály. Nejvýznamnější čin československého protinacistického odboje zde dnes připomíná Památník operace Anthropoid, odhalený v roce 2009.

Praha - Libeň, libeňská zatáčka

Na tomto místě

Atentát na Heydricha

Atentát na Heydricha

co následovalo po atentátu
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo