Akce Kámen a stezky převaděčů
Nýrsko
okraj městečka · Palackého 300, 340 22 Nýrsko, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Převaděč ji opustil uprostřed lesů

Dostupné v: English | Česky

Irena Šimonová se 21. března 1949 pokusila přejít hranice a dostat se do západního Německa. Měla oprávněné obavy ze zatčení, a proto chtěla následovat svého přítele Františka Smrčka, který byl v té době už v emigraci. Smrček jí z Německa zajistil převaděče, aby jako devatenáctiletá nezkušená dívka bezpečně prošla lesy plnými pohraničníků a zrádných bažin. Smluvený převaděč se jí skutečně ohlásil a vydali se spolu na cestu. Za Nýrskem v lesích se však náhle zastavil a odmítl jít dál. Irena Šimonová vzpomíná:

„On mně tehdy řekl, že dál už mám jít sama. Přitom jsem věděla, že má za úkol bezpečně mě někomu předat. Ale netroufla jsem si mu vzdorovat, vždyť jsem tam s ním byla sama. Byli jsme někde uprostřed lesů, vůbec jsem nevěděla, kde jsem. Vysvětloval mi cestu, ale já jsem věděla, že to nemůžu nikdy najít. ,Tak mi aspoň ukažte směr,‘ řekla jsem. On jen takhle mávnul rukou. A když jsem se ohlédla, byl pryč, zmizel. A najednou jsem uslyšela hlasy a štěkot psů.“

Převaděč zřejmě dřív než Irena zaslechl nebezpečí a rozhodl se zachránit si vlastní kůži. „Tak jsem zaběhla do křoví a to už jsem cítila, že se propadám. Slyšela jsem o tom, že na Šumavě jsou místa, kde se člověk může propadnout do bažin. Čekala jsem, jestli mě ti psi vyčenichají, ale to se nestalo. Asi šel vítr z jiné strany. Nezbývalo mi než se dostat z bahna a někam dojít.“

Nad ránem se Irena, špinavá a s potrhanými šaty, dostala do Nýrska. Upravila se, jak jen to šlo a vydala se na zpáteční cestu do Prahy. Ve vlaku ji zatkla policie, čímž začala její jedenáctiletá vězeňská anabáze.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Irena Šimonová

Irena Šimonová

Irena Šimonová, rodným příjmením Vlachová, se narodila v Ivanově 9. prosince 1929. Oba její rodiče pocházeli ze zámožných rodin, jejich manželství nebylo šťastné a bylo rozvedeno v roce 1945. Pamětnice vyrůstala ve Vyškově, kde zažila 2. světovou válku a následné osvobození města Rudou armádou. Kvůli neuspokojivé rodinné situaci po rozvodu rodičů odešla pamětnice do Prahy, kde byla jako neplnoletá pod dohledem otcova přítele, advokáta ve výslužbě Dr. Pekuláše.

V té době studovala Lidovou univerzitu. Během studií se seznámila s Františkem Smrčkem, se kterým udržovala velmi silný, z její strany však pouze přátelský vztah. Po Smrčkově emigraci do západního Německa v roce 1948 se pamětnice jeho prostřednictvím zapojila do ilegální činnosti a snažila se pomoci lidem, kterým hrozila perzekuce komunistického režimu. V březnu 1949 se sama pokusila na Šumavě přejít hranice. Převáděč však pamětnici v lese opustil a útěk se nezdařil. Při zpáteční cestě vlakem do Prahy byla 21. března 1949 zatčena.

Po krutých výsleších v Bartolomějské ulici v Praze následoval o Vánocích roku 1949 neveřejný soudní proces „Irena Vlachová a spol.“, dostala trest 25 let vězení. Byla umístěna do věznice v Praze na Pankráci a v roce 1951 odešla na práci do cihelny v Červených Pečkách. Odtud se společně se spoluvězeňkyní pokusila neúspěšně utéct do západního Německa. Policie ji dopadla a ona dostala ke svému trestu další 3 roky navíc.

K výkonu trestu ji umístili do pardubické věznice. Zde se jejími spoluvězeňkyněmi staly osobnosti jako Růžena Vacková, Dagmar Šimková, Jiřina Štěpničková, Julie Hrušková a další. Na amnestii v roce 1960 byla Irena Šimonová propuštěna. Odešla k matce do Karlových Varů a žila tam do roku 1968. Provdala se a založila rodinu. Během pražského jara se podílela na založení KAN v Karlových Varech. V srpnu 1968 emigrovala s manželem do Nizozemí. Založila zde úspěšnou firmu podnikající v oblasti oděvů a módy. Dnes žije střídavě v Praze a v Nizozemsku.

Nýrsko

Dostupné v: English | Česky

Městečko Nýrsko vzniklo na dávné obchodní stezce. První zmínka o Nýrsku pochází z roku 1327 a týká se výběru mýta. Na konci 19. století bylo Nýrsko lokálním průmyslovým centrem, byla zde výroba modrotisku a také se továrna na výrobu brýlí W. Eckstein a spol., pozdější Okula Nýrsko, firma, která funguje dosud. V letech komunismu, a to zejména na přelomu 40. a 50. let, bylo Nýrsko místem, kudy směřovali převáděči a uprchlíci přes hranici do západního Německa.

Nýrsko

Na tomto místě

Převaděč ji opustil uprostřed lesů

Převaděč ji opustil uprostřed lesů

Irena Šimonová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo