Jáchymovské lágry
Jáchymov, tábor Bratrství
bývalý komunistický trestně pracovní tábor · K Lanovce 1045, 362 51 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Člověk – první slovo, na něž jsem si vzpomněl

Dostupné v: English | Česky

Bratrství byl po Vykmanově druhý jáchymovský lágr, kde se Jan Haluza ocitl. Právě tady zažil týden krutých výslechů bez jakéhokoli jídla a pití. Přiznání ke špionáži z něj v tomto týdnu ani později vyšetřovatelé nedostali, nakazil se však tyfem. „Když mě táhl eskorťák na vyšetřování jáchymovské špionáže po chodbě hotelu Praha, uviděl jsem tam naráz vodovod, a protože jsem byl žíznivý, okamžitě jsem se k němu vrhl. On vytáhl pistoli, že mě zastřelí, ať jdu od toho vodovodu, že je to tyfový vodovod. Chtěl mě odstřelit, ale už jsem se napil. Když jsem se dostal na lágr, tyfus začal působit.“ Haluzu převezli do nemocnice v Karlových Varech, kde 22 dní blouznil, zdálo se, že umírá. Na nohách měl navzdory nemoci metr dlouhé řetězy; na jedné noze pevně zabudované a na druhé noze byl otevírací zámek, který se otevřel, a na noc vězně připoutali k posteli. „Najednou po těch dvaadvaceti dnech jsem otevřel oči, díval jsem se kolem sebe a dva nebo tři dny jsem vykřikoval č, č, č. Ztratil jsem totiž paměť a všichni si mysleli, že jsem blázen. Ten třetí den jsem ale vykřikl slovo ,člověk‘. Já jsem totiž kolem sebe viděl lidi, spoluvězně, a skutečně jsem si vzpomněl na první slovo, člověk, že mám vedle sebe člověka.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Haluza

Jan Haluza

Jan Haluza se narodil 12. července 1914 ve Šternově, dnešním Újezdu u Brna. Od mládí se intenzivně věnoval sportu, stala se z něj atletická legenda, přivezl si medaile z katolických olympiád ve Vídni a Lublani, vybojoval mnoho rekordů a mistrovských titulů. Běhal za Atletický klub Baťa Zlín, kde se setkal s Emilem Zátopkem, jehož se stal prvním a jediným trenérem. Po válce se zapojil do politiky. Vstoupil do Československé strany lidové a stal se předsedou Krajského výboru lidové mládeže Zlínska. V ústředním výboru strany lidové se stýkal s Janem Šrámkem, Františkem Hálou a Adolfem Procházkou. Po únoru 1948 mu KSČ nabídla členství, on odmítl, ve Zlíně byl zatčen, obviněn ze zločinu přípravy úkladů o republiku a z hospodářské špionáže a odsouzen k šesti letům těžkého žaláře. Následně ho komunisté obvinili z členství ve skupině doktorky Milady Horákové a mučili ho elektrickým proudem v Uherském Hradišti. Kromě několika věznic prošel mnoha lágry: například Vykmanovem, Eliášem, Mariánskou. V táboře Bratrství ho obvinili ze špionáže na Jáchymovsku, za což mu hrozil „frak“, trest smrti. Při vyšetřování jáchymovské špionáže se nakazil tyfem a po 22 dnech v obluzení dočasně ztratil paměť. Po propuštění na svobodu v roce 1954 vykonával doktor Haluza podřadná povolání a teprve v 60. letech se mohl začít věnovat právnické praxi. Po listopadu 1989 byl oceněn řadou vyznamenání, např. Zlatou medailí za čestný běh životem.

Jáchymov, tábor Bratrství

Dostupné v: English | Česky

Dříve Štola saských šlechticů. Nové jméno dostala šachta v roce 1945 na počest pařížské Komuny. V letech 1950–1954 zde byl ústřední tábor jáchymovského lágru, kterým procházeli všichni nově příchozí vězni. Poté převzal funkci ústředního tábora Vykmanov. Z tábora Bratrství se nezachovalo téměř nic, štola slouží od roku 1974 jako úložiště radioaktivních odpadů.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo