Jáchymovské lágry
Jáchymov, tábor Bratrství
bývalý komunistický trestně pracovní tábor · K Lanovce 1045, 362 51 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Hrabě Kinský horníkem

Dostupné v: English | Česky

Politický vězeň Karel Vavřínek si po odsouzení v létě 1949 odpykával trest ve slovenském Leopoldově. Začátkem roku 1950 byl převezen do Jáchymova, kde pracoval na dole Bratrství. Přidělili ho k zeměměřičskému oddělení vedenému ruským inženýrem Komarovem. Karel Vavřínek se časem naučil z jediné tehdy dostupné učebnice základy zeměměřičské práce. Pracoval pak jako tzv. markscheider a jeho úkolem bylo měřit objem vytěžené zeminy. „Spřátelil jsem se tam s Janem Kinským, hrabětem. Pracoval v dole, jak se říkalo, na žíle. Měl jsem měřit kubaturu zeminy, kterou vytěžil. Tu a tam jsem mu přidal dvacet centimetrů, což ve výsledném objemu dávalo dost metrů navíc a tím i víc peněz. Potom mnohem později hrabě Kinský mluvil veřejně o tom, že byl dobrý horník. Já jsem mu k té pověsti pomáhal svým měřením.“ Na dole Bratrství fáral Karel Vavřínek až do svého propuštění v roce 1952 a následující rok tam strávil jako zeměměřič-brigádník.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Jáchymov, tábor Bratrství

Dostupné v: English | Česky

Dříve Štola saských šlechticů. Nové jméno dostala šachta v roce 1945 na počest pařížské Komuny. V letech 1950–1954 zde byl ústřední tábor jáchymovského lágru, kterým procházeli všichni nově příchozí vězni. Poté převzal funkci ústředního tábora Vykmanov. Z tábora Bratrství se nezachovalo téměř nic, štola slouží od roku 1974 jako úložiště radioaktivních odpadů.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo