Bystřice u Benešova
labor camp for Jewish half-breeds · K letišti 417, 257 51 Bystřice, Czech Republic
  • Story
  • Place

DDT a umělé tuky

Available in: English | Česky

Přemek Neumann dostal v srpnu 1944 předvolání k nástupu do lágru pro židovské míšence v Bystřici u Benešova. Nebylo mu ještě ani 17 let a byl proto přidělen na lehčí práce. „Říkalo se, že se na nás dělali jakési pokusy s potravou. Jídla moc nebylo, takže na nás zkoušeli umělé tuky. Aspoň takhle mi to došlo. Dostal jsem na krku vředy, šel jsem za lapiduchem, ten to rozřezal a říká mi: ,To máš od toho jídla, tady nám dávají umělé tuky.‘“ Experimenty s jídlem ovšem nebyly to jediné, s čím se pan Neumann setkal. „Dali nám krabičku s práškem, kdyby na nás šly blechy, tak si to máme posypat práškem. Ten prášek jsme neznali, ale později podle čuchu jsem poznal, že to bylo DDT. Ještě nebylo nikde vyzkoušeno, tak se na nás asi zkoušelo DDT. Těch blech tam byly snad miliony, ale tak trochu to fungovalo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Přemek Neumann

Přemek Neumann

Prof. Ing. Přemek Neumann se narodil v Jičíně ve smíšené křesťansko-židovské rodině. Otec pocházel z katolické rodiny, matka ze židovské. Formálně přestoupila na katolickou víru, Přemysl Neumann byl však vychováván v nenáboženském prostředí. Za války se na matku vztahovaly norimberské zákony, nosila židovskou hvězdu, mladý Přemek osobně pocítil rasové zákony až v roce 1942, kdy byl vyloučen z gymnázia. Přešel do učení na elektrikáře, které však dokončil až po válce, protože v létě 1944 byl nucen nastoupit do pracovního tábora v Bystřici u Benešova. Tento tábor byl určený pro židovské míšence a další nespolehlivé árijce. Tábor byl hlídaný německými vojáky a nacházel se na kraji neveklovského výcvikového prostoru wehrmachtu, Přemek Neumann tam byl internován přes deset měsíců. V květnu 1945 přešel pěšky do rodného Jičína, po válce dostudoval gymnázium a v roce 1947 nastoupil na Elektrotechnickou fakultu ČVUT. Už během studia se mu nabídla možnost zaměstnání na fakultě, které využil. V Dejvicích na FEL ČVUT pracoval celý svůj život, jako nestraník měl omezený kariérní postup, za pražského jara se habilitoval, profesury dosáhl až v devadesátých letech.

Bystřice u Benešova

Available in: English | Česky

The exact name of this special camp that was set up in 1944 was "Sonderlager für Mischlinge und Jüdische versiebte Arier". It was a camp for people from so-called mixed marriages. These people were either married and they refused to get divorced or they were the descendants from such marriages. The inmates interned in this camp were for instance employed in the construction of a military training ground in Benešov. The camp was guarded by German soldiers and it was located on the edge of the training area of the Neveklov Wehrmacht military garrison. Among the inmates were for example František Filipovský, Miloš Kopecký, Oldřich Nový or Ladislav Rychman.

Bystřice u Benešova

On this place

DDT and Artificial Fats

DDT and Artificial Fats

Professor, Ing. Přemek Neumann
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password