Petschek Palace
Headquarters of Gestapo · Politických vězňů 20, 110 00 Prague 1, Czech Republic
  • Story
  • Place

Čurdovo udání

Available in: English | Česky

Karel Čurda se jako člen paraskupiny Out Distance potkával v konspiračních bytech s parašutisty s dalších výsadků, včetně Gabčíka a Kubiše. Do přípravy atentátu na Heydricha jej však nezasvětili. Jako jediný z parašutistů opouští den po atentátu Prahu, je vážně nemocný, odjíždí za matkou a sourozenci. Dozvídá se však o vypálení Lidic, denně čte v novinách seznamy popravených. Tlak už je nesnesitelný. Matka slyší v rádiu výzvy o amnestii všech, kdo mají něco společného s atentátem, pokud se přihlásí. Naléhá na syna, aby "něco udělal". Dne 13. června 1942 Karel Čurda posílá anonymní udání na četnickou stanici v Benešově. "Zastavte pátrání po útočnících, zastavte vraždění nevinných lidí, ježto atentát provedl Gabčík a Kubiš. Gabčík pochází ze Slovenska a Kubiš má na Moravě bratra řezníkem," stojí v jeho dopisu. Udání však zůstalo bez odezvy a Čurda se vydává do Prahy. Pokusí se vyhledat své kamarády, doufá, že najde nějaký úkryt, a když se mu to nepodaří, vypraví se do sídla gestapa v Petschkově paláci. Tady jeho výpověď vzbudí senzaci, do té doby gestapo nevědělo prakticky nic. Karel Čurda zachrání svou rodinu, ale přivede na popraviště stovky jiných.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

Karel Čurda

Karel Čurda

Narodil se 10. října 1911 ve Staré Hlíně u Třeboně. V Anglii ho zařadili do paraskupiny Oud Distance, která byla vysazena do protektorátu na konci března 1942. Po atentátu na Heydricha s ukrýval u své matky v Nové Hlíně. Dne 16. června 1942 dobrovolně prozradil gestapu v Praze jména atentátníků a adresy odbojářů. To vedlo k odhalení úkrytu parašutistů a hromadnému zatýkání rodin, které jim pomáhaly. Čurda dostal odměnu půl milionu říšských marek. Do konce války žil v Praze pod jiným jménem (Karel Jerhot), oženil se s Němkou a měl s ní syna. Gestapo ho využívalo jako provokatéra na další výsadkáře z Anglie. V květnu 1947 byl mimořádným lidovým soudem odsouzen k trestu smrti a popraven.

Petschek Palace

Available in: English | Česky

The Petschek Palace is originally a bank house of a Czech-German Jewish man of finance Julius Petschek which was built in 1920. Before the war, the family sold their properties and left the country. After the occupation of Czechoslovakia in 1939, the Nazi secret state police Gestapo took over the building and all the terror against the Czechs was run from there. Thousands of Czech patriots were questioned and tortured there. In the room called “biograph” they had to wait still up for their turn. Most of them did not survive brutal interrogations. When Reinhard Heydrich became a Reichsprotector, the Nazi created a martial court there and started to send people to the concentration camps and for executions. At the end of the war, the Petschek Palace was a fort of the Nazis, but the building was under a big pressure of the rebels and the Nazis surrendered before the Red Army came.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password