Byt Josefa a Marie Svatošových
Melantrichgasse · Melantrichova 463/15, Staré Město, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Story
  • Place

Available in: English | Česky

A guide to wartime Prague is the result of Jiří Padevět's extensive archival research. The book provides details of hundreds of locations and events that occurred in the Czech capital during World War II, such as the assassination of Deputy Reich-Protector Reinhard Heydrich or the Prague uprising. It contains many as yet unpublished photographs. In 2014, "Guide to Prague under the Protectorate" picked up the main prize at the Magnesia Litera awards, along with the prize for best non-fiction book of 2013.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

Jiří Padevět: A Guide to Prague under the Protectorate

Jiří Padevět: A Guide to Prague under the Protectorate

Byt Josefa a Marie Svatošových

Available in: English | Česky

Zde se na jaře 1942 skrývali parašutisté Adolf Opálka (Out Distance), Jozef Gabčík (Anthropoid) a Karel Čurda (Out Distance). Karel Čurda se tady scházel a Adolfem Opálkou i po svém přestěhování do Lumírovy ulice. V aktovce Josefa Svatoše nesl Jan Kubiš na místo atentátu svůj samopal Stengun. Karel Čurda zde tuto aktovku s největší pravděpodobností viděl, protože na gestapu ji později bezpečně poznal.

V bytě se krátce zastavil bezprostředně po útěku z místa atentátu 27. května 1942 okolo 11.00 Josef Gabčík, umyl se a převlékl. Podle vyšetřovací zprávy gestapa odešel Josef Gabčík v kabátě a čepici Josefa Svatoše.

Dne 16. června 1942 sem přišel hned po svém návratu do Prahy Karel Čurda a rovnou odsud odešel před polednem do Petschkova paláce, kde se dobrovolně přihlásil a vypověděl vše o svém výsadku a dosavadních pomocnících parašutistů. Vyzradil úkryt u Svatošových, Hanu a Václava Krupkovy z Pardubic, manžele Moravcovy z Biskupcovy ulice a všechny, kteří ho ubytovali v protektorátu.

Manželé Svatošovi byli s celou rodinou téhož dne zatčeni a všech šest členů rodiny bylo popraveno v KT Mauthausen 24. října 1942. V průjezdu domu je umístěna pamětní deska.

Byt Josefa a Marie Svatošových

On this place

Jiří Padevět: A Guide to Pr…
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password