Jáchymovské lágry
Jáchymov, tábor Nikolaj
trestanecký pracovní tábor · 22137, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Skautská vězeňská univerzita

Dostupné v: English | Česky

Jiří Rys Lukšíček byl odsouzen ve svých 21 letech k šesti letům odnětí svobody za velezradu. Dostal se na tábor Nikolaj, kde na šachtě Eduard pracoval jako dřevič. Pětadevadesát procent místních vězňů bylo odsouzeno z politických důvodů. „První, co se ptali: ,Za co seš?‘– ,Za velezradu.‘ – ,A za co?‘ – ,Ále, skaut.‘ – ,Taky skaut!‘“ Není divu, že se vězni cítili jako mezi svými. „Probíhala tam jakási univerzita. Učili jsme se německy. Sehnat v tý době učebnici němčiny nebyla žádná legrace. Než nám zase všechno vykradli, samozřejmě. Skautování na Nikolaji spočívalo ve vzájemném doplňování znalostí. A já si myslím, že skauting je o poznávání, nejen o výuce, jak se dělaj uzle. Skauting je taky o tom, jak si vytvořit vztah a umět ho udržet v podmínkách, které nejsou zrovna příznivé.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Rys Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček se narodil v roce 1933 v Praze. Od roku 1945 byl členem Junáka, nejprve ve stém, později ve 145. oddíle. Po zrušení Junáka v roce 1949 se zapojil do skautské odbojové skupiny (distribuce protirežimních letáků, záškodnické akce). Vlastnili 17 pistolí, nikdy je však nepoužili. V roce 1953 byl poprvé zatčen, dostal jeden rok, propuštěn byl po dvou měsících na amnestii. V roce 1954 byl Lukšíček znovu zatčen a vzhledem k objevení úkrytu zbraní skupiny odsouzen za vlastizradu na šest let. Trest si odpykal v jáchymovských lágrech (Nikolaj, Rovnost). Po propuštění na svobodu v roce 1960 pracoval jako dělník ČKD, dostudoval průmyslovou školu. V roce 1968 znovu založil 233. oddíl při 34. skautském středisku Ostříž a vedl ho až do opětovného zákazu Junáka v roce 1970. Po listopadu 1989 středisko opět obnovil a dodnes se aktivně účastní skautského života.

Jáchymov, tábor Nikolaj

Dostupné v: English | Česky

Tábor proslul zejména nelidským týráním vězněných. Vznikl z tábora nucených prací založeného v roce 1950 a patřil na Jáchymovsku k největším - k 1. září 1952 zde bylo umístěno 907 vezňů. Přibližně 800 metrů od tábora se nacházela šachta Eduard, kam byli vězni přepravováni tzv. jáchymovským autobusem – svázáni ve skupině ocelovým lankem. Režim v táboře byl jedním z nejhorších. Krutý Místní velitel Schamberger si vybral desítku trestanců a vytvořil z ní komando, které pod vedením konfidenta gestapa Břetislava Jeníčka tyranizovalo ostatní vězně. Do roku 1955 zde byli umístěni také němečtí trestanci. Tábor byl v roce 1958 zlikvidován. Na místě původního tábora Nikolaj s krycím označením A dnes může návštěvník Jáchymovska spatřit pouze obvodové zdivo některých budov. Pamětníci poznávají místa, kde stávaly bývalé koupelny, jiní například tzv. apelplac, kde se museli seřadit k nástupu a čekat, než budou spočítáni.

Jáchymov, tábor Nikolaj

Na tomto místě

Na všetkých táboroch bol strašný hlad

Na všetkých táboroch bol strašný hlad

Ján Brichta
Skautská vězeňská univerzita

Skautská vězeňská univerzita

Jiří Rys Lukšíček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo