Operace Anthropoid
Praha 3 - Žižkov, Biskupcova 4
bydliště rodiny Zelenkovy · Biskupcova 1837/4, 130 00 Praha-Praha 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

„Pánové, nestřílejte!” zvolal odbojář

Dostupné v: English | Česky

Za druhé světové války nastoupil Jan Zelenka-Hajský jako řídící učitel do školy v Praze-Vršovicích. Stal se členem protinacistické odbojové skupiny Říjen, jež byla součástí organizace Jindra. Parašutistům z Anglie, kteří připravovali atentát na Reinharda Heydricha, poskytl kromě úkrytu i zásadní informace o jeho zvycích – kdy, kudy a kam jezdí. Tyto vědomosti získával od svého bývalého žáka Františka Šafaříka, který pracoval na Pražském hradě. Bez pomoci Zelenky-Hajského by se atentátníci Jozef Gabčík a Jan Kubiš neobešli. Gestapo si pro Zelenku-Hajského přišlo den před útokem na kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde se parašutisté po atentátu ukrývali. Když Němci vyrazili dveře Zelenkova bytu, zamkl se před nimi v koupelně. Gestapo spustilo palbu do dveří a on zatím skousl ampuli s jedem. Když vyšel ven, padl před gestapáky mrtev k zemi. Němci zuřili, měli ho za každou cenu dostat živého. Od vyslýchaného parašutisty Karla Čurdy věděli, že právě Zelenka-Hajský připravoval vše nutné pro atentát i následný úkryt, že znal snad všechny, kteří parašutistům pomáhali. Syn Zelenky-Hajského Milíč byl ten den ve škole. Když se vracel domů, byl varován a večer se podobně jako jeho otec otrávil v Krčském lese. Manželka Zelenky-Hajského Františka dostala záchvat, byla v traumatickém šoku, zmatená. Gestapo z ní nic nedostalo. Pravděpodobně poslední slova Jana Zelenky-Hajského byla „Pánové, nestřílejte! Vycházím ven. Jsem neozbrojen.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Zelenka-Hajský

Jan Zelenka-Hajský

Narodil se 3. března 1895 v Kamenném Újezdě u Českých Budějovic do rodiny řídícího učitele. Po studiích se přestěhoval do Prahy-Liboce, kde vyučoval na obecné škole. Cvičil v místním Sokole a hrál fotbal za Hvězdu Liboc. Na plese v libockém Lidovém domě se seznámil s Františkou Hoffmannovou, s níž se v říjnu 1922 oženil. V srpnu následujícího roku se manželům Zelenkovým narodil syn Jan Radovan Milíč. Od roku 1925 Jan Zelenka působil v severních Čechách - nejdříve učil v pohraniční škole v Brandově na Mostecku a po dostavbě české školy v Dolním Háji u Duchcova se v dubnu 1927 i s rodinou přestěhoval do této osady. Záhy se tam stal členem osadní rady a v první polovině 30. let i starostou sokolské župy Krušnohorské-Kukaňovy. Po Mnichovu se Zelenkovi odstěhovali ze sudetského pohraničí zpátky do Prahy. Od října bydleli na ubytovně ve Všehrdově ulici a 9. ledna 1939 se nastěhovali do žižkovského bytu v Biskupcově ulici. V roce 1941 patřil Jan Zelenka k zakládajícím členům odbojové skupiny Jindra, která byla součástí Obce sokolské v odboji (OSVO). Když byl 8. října 1941, krátce po nástupu Reinharda Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora, Sokol rozpuštěn, začali jeho členové, kteří unikli pozornosti gestapa, budovat ilegální údernou skupinu Říjen. Zelenka používal krycí jméno Hajský podle obce, kde dříve žil. Úzce spolupracoval s parašutisty, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha, a kromě jiného se podílel na vyhledávání úkrytů pro ně. Byl však prozrazen a 17. června 1942 se při pokusu gestapa jej zatknout ve svém pražském bytě otrávil. Týž den se otrávil i jeho syn a jeho manželka byla popravena 24. října 1942 v Mauthausenu.

Praha 3 - Žižkov, Biskupcova 4

Dostupné v: English | Česky

V žižkovském domě na Biskupcově ulici bydlela rodina učitele a sokola Jana Zelenky-Hajského, která za druhé světové války ukrývala parašutisty z Anglie. Zelenka-Hajský byl aktivní odbojář, úzce spolupracoval s Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem při přípravě atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Dne 17. června 1942 spáchal Jan Zelenka-Hajský během zatýkání sebevraždu.

Praha 3 - Žižkov, Biskupcova 4

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo