Plzeň, Elektra Cinema
Škroupova 1982/3, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vítání amerických vojáků

Dostupné v: English | Česky

Osvobozování Plzně v květnu 1945 sledovaly Ida Roučková, později Milotová, a její sestra ze třetího patra domu bývalého kina Elektra, kde bydlely s rodiči. „Poprvé jsme zahlédly americké vojáky, jak se pomalu plíží naší ulicí a hledají německé ostřelovače. Němci byli zalezlí ve vikýřích okolních domů a stříleli po nich. My jsme věděly, kde se Němci ukrývají, a snažily jsme se to naznačit americkým vojákům na ulici,“ vzpomíná pamětnice. Jeden z Američanů dívky v okně zahlédl a posunkem je požádal, jestli by je nepustily do bytu. „Za chvíli už stáli za našimi dveřmi,“ pokračuje ve vyprávění Ida Milotová. „Vzali jsme je dovnitř a každý se postavil k jednomu oknu ložnice, která směřovala do ulice. My jsme se musely schovat do koupelny. Začali střílet a za chvilku bylo ticho.“ S řadou amerických vojáků se Ida spřátelila a ještě dlouho po válce si vyměňovali dopisy. V Plzni chodila s vojáky tančit, navštěvovala s nimi filmová představení a zúčastnila se slavnostní večeře k ukončení války. Američané také byli častými hosty u Roučkových. Jeden voják Idě dokonce nabídl sňatek, ale ona odmítla. Nedokázala si totiž představit, že by s ním odešla do Spojených států.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ida Milotová, rozená Roučková

Ida Milotová, rozená Roučková

Narodila se roku 1928 v Karlových Varech, ale vyrůstala v Plzni, kde její otec pracoval na železnici. Vystudovala klasické gymnázium a po maturitě se provdala za válečného odbojáře Zdeňka Milotu, který po válce vystudoval vojenskou akademii a stal se vojákem z povolání. Poté, co odmítl vstoupit do KSČ, se stal terčem provokací vojenské kontrarozvědky a v roce 1953 byl i s manželkou zatčen. Kapitán Zdeněk Milota byl odsouzen k 22 letům vězení za trestné činy velezrady, vyzvědačství a rozkrádání národního majetku, Ida Milotová dostala 18 měsíců za neoznámení trestného činu. Ona byla propuštěna na amnestii v prosinci 1953, on až při vyhlášení další prezidentské amnestie o sedm let později.

Plzeň, Elektra Cinema

Dostupné v: English | Česky

The former Elektra Cinema building is situated on the intersection of the Americká and Škroupova Streets in Plzeň. With a large and a small auditorium and 750 seats, it used to be the second largest cinema in Czechoslovakia. The building also housed private residential units where witness Ida Milotová lived from 1936 to 1950 with her sister and parents, and Mr. Poláček ran a restaurant on the ground floor during the WWII. The restaurant was also an air raid shelter during wartime. The building hosted Plzeň’s Finále film festival annually between 1968 and 2007. The cinema operation ended in 2006, primarily as a result of the rise of the Cinestar multiplex cinema in 2001.

Plzeň, Elektra Cinema

Na tomto místě

Poprvé jsem přičichla k válce

Poprvé jsem přičichla k válce

bombardování Plzně za dr…
Vítání amerických vojáků

Vítání amerických vojáků

Ida Milotová, rozená Roučková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo