Jáchymovské lágry
Rovnost
bývalý komunistický vězeňský tábor · Rovnost 72, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Fackovacím panákem, na kterém se učili

Dostupné v: English | Česky

Konec roku 1949 prožil Ivan Kieslinger na marodce v jáchymovském pracovním táboře Rovnost. 18. prosince měl narozeniny J. V. Stalin a Ivan Kieslinger vzpomíná, že dozorci se rozhodli vězňům toto významné jubileum připomenout: „Na to konto udělali obrovskej filcuňk. Museli jsme nastoupit na chodbách. Po skončení prohlídky mě vytáhli a odvedli na strážnici. Netušil jsem proč. Později z nich vylezlo, že u mě v posteli našli aktivní materiál (pozn. uran). Za to hrozil nový soud a špagát. Předchozí výslechy proti tomu nic nebyly. Mlátila mě celá služba asi osm nebo deset hodin. Trénovali na mně. Ukazovali si, jakým způsobem správně fackovat: ‚Podívej, musíš mít zaťatou pěst a teprve těsně před hlavou ji otevřít. Zkus si to!‘ Tak to na mně zkoušeli. Samozřejmě nohy taky. Byl jsem zutej a mlátili mě pendrekem nebo něčím jiným. Už jsem to prakticky nevnímal. Nakonec mě hodili na korekci.“ Jednalo se o nevytápěný dřevěný dům z prken, kam na několik dní vězně zavřeli v prosinci v Krušných horách: „Prkna nepřiléhala, takže v místnosti byla závěj. Tam mě hodili rozbitýho, moc jsem to nevnímal, chvílemi jsem byl v bezvědomí. Domlácenej jsem takto prožil Vánoce. Byl jsem tam spoustu dní, ale přesně nevím kolik,“ vypráví Ivan Kieslinger.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ivan Kieslinger

Ivan Kieslinger

Narozen v roce 1928. Za války se zapojil do skautského odboje a v květnu 1945 byl aktivním účastníkem Pražského povstání. Po únoru 1948 se zapojil do protikomunistické činnosti a ještě v roce 1948 byl odsouzen na šest měsíců za rozšiřování protikomunistického samizdatu Svobodný zítřek. Po propuštění se 17. května 1949 zúčastnil nezdařeného protikomunistického povstání. O týden později byl zatčen a následně odsouzen na šestnáct let vězení. V prosinci 1949 si bachaři v jáchymovském lágru Rovnost na Ivanu Kieslingerovi „trénovali“ mlácení vězňů. Pamětník utrpěl dlouhodobá vážná zranění, skončil na dva roky na nemocničním lůžku a dodnes trpí následky; epilepsií, kombinovanou plicní a kostní tuberkulózou. V roce 1954 mu byla udělena milost ze zdravotních důvodů.

Rovnost

Dostupné v: English | Česky

Tábor vznikl po druhé světové válce a byl určen pro válečné zajatce. Do správy Sboru vězeňské stráže Ostrov byl předán v září 1949. Političtí, kriminální i retribuční vězni pracovali na šachtě Rovnost, kam denně chodili koridorem z ostnatého drátu. Šachta dosahovala hloubky přes 660 metrů a byla tak nejhlubší na Jáchymovsku. Rovnosti velel nechvalně proslulý František Paleček, který sadisticky týral vězně, nechával je například stát dlouhé hodiny po kolena ve sněhu.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo