Solitary house U Vítků
Hiding place of agents - walkers · Pocinovice 45, 345 09 Pocinovice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Hledali jsme díru v železné oponě

Dostupné v: English | Česky

Po únoru 1948 se na Toušovy začali obracet jejich známí, kteří měli v Československu po zavedení nového režimu potíže. Chtěli, aby je Václav Touš převedl do Německa. Ten využil výhodné polohy svého statku, který ležel na samotě v sousedství Jezvineckého lesa, jen asi deset kilometrů od státních hranic, a pomáhal v útěku za hranice svým známým a lidem, za které se zaručili jeho přátelé. Při převodech mu pomáhal jeho syn Josef Touš. Později začali spolupracovat s agentem-chodcem Aloisem Suttým.

Vybudovali převaděčskou síť, přes kterou prošly desítky emigrantů. Uprchlíci přijeli do pohraničí vlakem, nebo je někdo přivezl autem. Potom se ukryli na samotě U Vítků, kde počkali do přechodu. Ve skrýši si je vyzvedl Alois Suttý a odvedl je do Německa. V opačném směru přiváděl kurýry západních zpravodajských služeb. V březnu 1950 takto do Čech převedl kurýra Stanislava Rachače a za 14 dní se pro něj měl opět vrátit. Rachač byl ale zatčen Státní bezpečností a při výslechu vyzradil úkryt na Toušově farmě. 8. dubna 1950 přišel Alois na samotu U Vítků, kde na něj však již čekali estébáci. Alois zaklepal na domovní dveře a na donucení estébáků mu hospodář Touš otevřel. Policisté se vrhli na Suttého, který se bránil střelbou. V předsíni domu se strhla přestřelka, při které byl zraněn jeden zasahující strážmistr a Suttý. Nakonec estébáci agenta zdolali a spoutali. Josef Touš vzpomínal, že u domovních dveří zůstala po potyčce ustřelená klika. Estébáci zatkli také Václava Touše a Josefa Touše.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Touš

Josef Touš

Josef Touš se narodil 9. listopadu 1929, pochází z Pocinovic. S otcem Václavem Toušem se zapojili do protikomunistického odboje, převáděli uprchlíky přes hranice do Německa. Spolupracovali s agentem-chodcem Aloisem Suttým. Převáděčská síť byla prozrazena v dubnu 1950. Toušovi i Suttý byli zatčeni, spolu s odbojovou skupinou z Klatov byli souzeni jako „protistátní skupina MUDr. Krbce a spol.“. Josef Touš byl za zločin velezrady odsouzen k 10 letům vězení. Byl vězněn na Pankráci a na Jáchymovsku, pracoval na lágrech Eliáš, Svatopluk na Slavkovsku a Prokop. V roce 1955 byl podmíněně propuštěn. Poté pracoval v zemědělství a lesnictví. Je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Domažlicích.

Solitary house U Vítků

Dostupné v: English | Česky

The solitary house is situated a few kilometres from the German border. It was an ideal hiding and departure place for the way across the Iron Curtain. It was the location of the family farm and unwavering democratic persuasion which brought Václav Touš and his son Josef to the “anti-state activities”. Between 1948 and 1950 the solitary house became a centre of the third resistance movement, the departure place for the crossings of the border, hiding place of refugees and contact place of the agents – walkers. Toušovi used their knowledge of the forests and after 1948 guided the refugees across the border to Germany. But their activity was revealed. In 1950 there was a gunfight between agent Suttý and StB (State Security), and Toušovi were arrested.

Solitary house U Vítků

Na tomto místě

Hledali jsme díru v železné oponě

Hledali jsme díru v železné oponě

Josef Touš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo