Od Václava II. k Jiřímu Suchému
Obchodní akademie, Plzeň
nám. T. G. Masaryka 1530/13, 301 00 Plzeň 3-Jižní Předměstí, Česko
  • Příběh
  • Místo

Kam s tou plachtou?

Dostupné v: English | Česky

Studia ekonomie nebyla mladému Jindřichovi Šollemu vůbec po chuti. „Spíš by se našlo u krávy nadání ke hře na citeru, než u mne atom pochopení pro podvojné účetnictví.“ V souladu s pragmatickým pohledem tohoto oboru na svět nebyly ani jeho levicové názory. „Slovo obchod mi připadalo jako hřebík v botě a  stejně nepříjemné pocity mi působily ostatní předměty – osnovy ekonomických věd od kupeckých počtů, algebry, logaritmů a  obchodních nauk až k  účtovědě. Ze směnečného práva jsem si udělal nejasný obrázek, že to má něco společného s  podvody a zlodějnou. Ovšem zlodějnou zákony chráněnou. Ale své názory o užitečnosti nákupu zboží za směnky jsem si pro jistotu nechával pro sebe.“ Byla to nicméně právě nenáviděná  ekonomická škola, kde přišel ke jménu Plachta, které si později zvolil coby umělecký pseudonym. Svůj podíl na něm měla též jeho maminka, která mu za tehdejšího všeobecného nedostatku oblečení ušila doma dlouhou pláštěnku pelerínového střihu, kterou nosil přes kratší kabátec. Její lehká látka se při rychlejším pohybu vzdouvala jako lodní plachta. Když se tak jednou mladý student snažil vyhnout pátravému pohledu jednoho ze svých učitelů, profesora Junga, jeho úhybný manévr nezůstal nepovšimnut. Kantor situaci doprovodil zvoláním „Vidím vás, plachto!“ či podle jiné verze „Kam s tou plachtou?“ Jindřichovi spolužáci tak Šollemu začali přezdívat Plachta a on tento alias postupně přijal za svůj. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jindřich Plachta

Jindřich Plachta

Herec a spisovatel Jindřich Plachta se narodil jako Jindřich Šolle do rodiny montéra a strojního zámečníka plzeňské Škodovky. Otec neměl pro synovy divadelnické choutky pochopení a nařídil mu, aby nastoupil na obchodní akademii. Během studií Jindřich tajně vystupoval jako statista plzeňského divadla a ochotník. Jako profesionál začal až v Praze v kabaretu Satyr, později v Červené sedmě. Několik sezon pak střídavě hrál u Vlasty Buriana a v Osvobozeném divadle. Mnozí si jej pamatují spíše z filmů. Coby stoupenec komunistických ideálů spolupracoval Plachta za německé okupace s domácím odbojem. Po válce jezdil jakožto přesvědčený komunista hrát na vesnice a do výroby, ale též na brigády do dolů. Zemřel na vyčerpání 6. listopadu 1951 v Praze.

Obchodní akademie, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Dvouletá obchodní škola byla v Plzni zřízena roku 1886, o čtyři roky později k ní byla připojena ještě Gremiální pokračovací škola kupecká. Škola postupně vystřídala čtyři adresy, než roku 1913 zakotvila na dnešním místě. Ještě jednou se ústav stěhoval během druhé světové války, po ní se však navrátil na původní místo. Mezi lety 1956 a 1990 nesla škola jméno Klementa Gottwalda. 

Obchodní akademie, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo