Od Václava II. k Jiřímu Suchému
Velké divadlo, Plzeň
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Viděl jsem sta a sta poprav

Dostupné v: English | Česky

Levicové smýšlení bylo E. F. Burianovi vlastní již od mládí, do KSČ vstoupil v devatenácti letech. Příchylnost k tomuto světonázoru ještě posílila jeho válečná internace v Terezíně, Dachau a posléze v táboře Neuengamme nedaleko Hamburku. „Viděl jsem sta a sta poprav, při západu slunce, tam na severu v Neuengamme. Docela symbolicky nikdy nepršelo a nikdy nebyla mlha v těch strašných chvílích, kdy kamarád za kamarádem vystupovali na šibenici. Je to zvláštní, celý den mohlo pršet, celý den mohla být obloha zatažena, ale večer, když se popravovalo, vysvitlo vždycky slunce. A v tom slunci, vy šťastní, kteří jste to neviděli, v tom slunci umírali hrdinové. Každý umíral s nějakým pozdravem. Každý poslal směrem k západu slunce několik posledních přání. A ta slova, a ta přání vám, milí kamarádi, od nich nesu: Vy, kteří jste se dožili toho štěstí, že ožíváte ve svobodě, nezapomeňte, že my jsme tady padli za vás. Nezapomeňte, že jste pokračovateli našeho hrdinství. Veďte naše děti cestou za pravdou, spravedlností a za právem...“ Vnímal-li E. F. Burian již před válkou vlastní divadlo jako způsob, jak zhmotnit své levicové přesvědčení, po roce 1945 je mohl naplno uplatňovat i jinde, řídil několik dalších scén. V padesátých letech se stal hlasitým zastáncem nového zřízení, do tohoto období patří třeba jeho hra Pařeniště, ve které přitakal inscenovaným soudním procesům té doby. Někteří se domnívají, že ji sepsal, protože se sám obával perzekucí. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Emil František Burian

Emil František Burian

Zpěvák, herec, režisér a skladatel E. F. Burian se narodil v Plzni opernímu pěvci a učitelce zpěvu. V Praze vychodil konzervatoř, kde v roce 1927 absolvoval coby žák J. B. Foerstera. Stal se členem literární skupiny Devětsil. Koncem roku 1933 založil divadlo D 34, kde uskutečňoval svůj program vyhraněného levicového umění. Levicového smýšlení byl od mlada, ale v rámci KSČ platil za kontroverzní osobnost V roce 1941 byl zatčen a  do konce války prošel několika koncentračními tábory. Po válce pokračoval se svým divadlem, řídil též tři brněnské scény a karlínskou operetu. Ve volbách roku 1948 byl zvolen do Národního shromáždění za KSČ. Krátce řídil týdeník Kulturní politika. E.F.Burian zemřel 9. srpna 1959 v Praze na selhání jater.

Velké divadlo, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Když přestala první budova stálého divadla v dnešní Riegrově ulici svými prostory stačit, začalo se na konci 19. století stavět divadlo nové podle novorenesančního návrhu Antonína Balšánka. Základní kámen byl položen v lednu 1899, kolaudace proběhla 3. září 1902. V prvních dvou sezonách zde v opeře hostoval pěvec Emil Burian a díky tomu se také v Plzni narodil jeho syn Emil František. 

Velké divadlo, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo