Plzeňské povstání 1953
Plzeňská radnice
nám. Republiky 1, 301 00 Plzeň 3, Česko
  • Příběh
  • Místo

Dobytí radnice

Dostupné v: English | Česky

Dav demonstrantů, kteří dorazili na náměstí Republiky a před plzeňskou radnici, chtěl původně dle slov pamětníků pouze zjistit, proč došlo k měnové reformě. Nikdo z vedení města však s demonstranty nekomunikoval, a tak došlo k projevům nespokojenosti a demonstrace se změnila v protirežimní. Začaly se objevovat výzvy k odstoupení KSČ a další podobná hesla. Poté, co z radnice nadále nikdo nereagoval, se několika stovkám lidí podařilo proniknout do radnice. 

Josef Hájek vzpomíná, jak poté, co demonstranti pronikli na radnici, došlo k tomu, že se z budovy začaly vyhazovat různé papíry, peníze, ale také busty a obrazy Antonína Zápotockého, Klementa Gottwalda a Josefa Vissarionoviče Stalina. Na místo vyhozených státníků pak dělníci pověsili obrazy Edvarda Beneše. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Hájek

Josef Hájek

Narodil se 8. srpna 1934 v Plzni-Skvrňanech. Otec od rodiny odešel, matka se znovu vdala a jeho vychovávali prarodiče. V dětství byl svědkem bombardování Plzně i jejího osvobození americkými vojáky. Vyučil se soustružníkem a pracoval v plzeňském podniku Škoda. 1. června 1953 se zúčastnil demonstrace proti měnové reformě. Byl jedním z tisíců dělníků, kteří přerušili práci a vydali se v průvodu do centra Plzně. Spolu s dalšími muži vnikl do plzeňské radnice a z oken vyhazoval obrazy komunistických funkcionářů. Další den pro něj přijeli policisté. Za účast na demonstraci, která byla označena jako protistátní, dostal rok a půl vězení. Trest si odsloužil prací v jáchymovském dole. Vojnu trávil jako příslušník technických praporů v ostravských dolech. Na práci v hornictví se mu zalíbilo, že byla dobře placená, a zůstal u ní. Pracoval poté v dole v západočeské obci Zbůch jako strojník.

 

Plzeňská radnice

Dostupné v: English | Česky

Národní výbor města – plzeňská radnice, byl dějištěm nejvypjatějších okamžiků povstání v roce 1953. Budova se nachází na severní straně náměstí a jedná se o renesanční stavbu z 16. století. Jejím architektem byl Giovanni de Statia z Lugana. S radnicí je spojen dům Pechátovský a  Císařský. Ten si zakoupil Rudolf II., jenž plánoval do Plzně přenést sídlo své říše.

Plzeňská radnice

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo