Automobilová honička s Chartou 77
Poštovní schránka: Na Šťáhlavce 5, Praha 6
Na Šťáhlavce 2016/5, Dejvice, 160 00 Praha-Praha 6, Česko
  • Příběh
  • Místo

Havel zařval: Nacpeme to do poštovní schránky

Dostupné v: English | Česky

Poté, co posádka Landovského saabu setřásla pronásledovatele, přes uličky Na Fišerce, Na Míčance, Mylnerovu a Rychtářskou se mezi vilami prokličkovali do ulice Na Šťáhlavce. U domu číslo pět uviděli poštovní schránku. Václav Havel zavelel zastavit. Pavel Landovský se smíchem po létech vzpomínal: „Havel tam svýma pacičkama cpal ty Charty a nacpal jich tam čtyřicet. A všechny došly,“ divil se Landovský, že pošta tehdy obálky doručila. Zaměstnanci pošty zjevně nestihli dostat ty správné instrukce. Více než čtyři desítky obálek ale Václav Havel a jeho přátelé do schránky dostat nestihli, od Hanspaulky se opět blížili pronásledovatelé.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Landovský

Pavel Landovský

Narodil 11. září 1936 v Německém (Havlíčkově) Brodě v rodině zemědělského inženýra. Vyučil se nástrojařem, studoval střední školu v Teplicích. Hereckou kariéru (bez hereckého vzdělání) začal v Šumperku, přes Klatovy a Pardubice se dostal do Prahy, kde v 60. letech patřil k předním hercům Činoherního klubu. Roku 1977 podepsal Chartu 77, účastnil se opozičních aktivit, byl aktérem bytového divadla (Play Macbeth). V roce 1979 odešel na dva roky do Burgtheatru, v Rakousku pak byl nucen zůstat. Po revoluci v roce 1989 účinkoval střídavě na českých a německých pódiích, má za sebou řadu rolí v divadle i ve filmu. Je významným českým hercem a dramatikem. Hrál mj. ve filmech: Svatba jako řemen, Soukromá vichřice, Penzion pro svobodné pány, Marketa Lazarová, Nesnesitelná lehkost bytí, Černí baroni, Vratné lahve. Divadelní hry: Hodinový hoteliér, Případ pro vesnického policajta, Arest, Sanitární noc, Protentokrát zbohatnem. Pavel Landovský zemřel 10. října roku 2014.

Poštovní schránka: Na Šťáhlavce 5, Praha 6

Dostupné v: English | Česky

Ulice Na Štáhlavce propojuje pražské Dejvice s vilovými koloniemi na Hanspaulce a na Babě, které se rozkládají na kopcích nad Šáreckým údolím. U domu číslo 5 se dodnes nachází poštovní schránka České pošty. Do schránky na té samé adrese vhodil dne 6. ledna Václav Havel za pomoci přátel přibližně 40 obálek s prohlášením Charty 77, poté, co řidič Pavel Landovský díky riskantní jízdě na zmrzlém povrchu v hanspaulských uličkách setřásl auta s pronásledujícími estébáky. 

Poštovní schránka: Na Šťáhlavce 5, Praha 6

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo