Automobilová honička s Chartou 77
Restaurace Na Staré faře, Na Fišerce 17, Praha 6
Na Fišerce 20/17, Dejvice, 160 00 Praha-Praha 6, Česko
  • Příběh
  • Místo

Udělal jsem gangsteráka a otočil to dolů

Dostupné v: English | Česky

Pavel Landovský vyprávěl reportérům Paměti národa, jak se cestou ze Střešovic snažil setřást policejní operativce sledující jeho bílý saab. „Já jsem to trošku osolil, jel jsem na Hanspaulku, směrem na Starou faru. To už jsem to pěkně kalil, bylo namrzlo a sníh. A já jsem si říkal: jak já jim uteču? Za mnou se řítily šestsettrojky. Nehoukaly, ale měly dlouhý antény. A já jsem vlít na tu Starou faru, tam jsem udělal gangsteráka a otočil jsem to dolů… Jedeme takhle z kopce a já za sebou vidím, ty policejní antény zatočily za mnou tak prudce, že se ty antény do sebe zaklesly a měli tam hromadnou bouračku.“ Na několik minut se tak Landovský, Havel a Vaculík zbavili svých pronásledovatelů. Není bez zajímavosti, že nehodu estébácké hlášení vůbec nezmiňuje, čteme zde pouze lapidární sdělení: „pro riskantní jízdu BOHÁČKA (míněn Pavel Landovský, pozn. ed.) nebyl další směr jeho jízdy zachycen.“

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Landovský

Pavel Landovský

Narodil 11. září 1936 v Německém (Havlíčkově) Brodě v rodině zemědělského inženýra. Vyučil se nástrojařem, studoval střední školu v Teplicích. Hereckou kariéru (bez hereckého vzdělání) začal v Šumperku, přes Klatovy a Pardubice se dostal do Prahy, kde v 60. letech patřil k předním hercům Činoherního klubu. Roku 1977 podepsal Chartu 77, účastnil se opozičních aktivit, byl aktérem bytového divadla (Play Macbeth). V roce 1979 odešel na dva roky do Burgtheatru, v Rakousku pak byl nucen zůstat. Po revoluci v roce 1989 účinkoval střídavě na českých a německých pódiích, má za sebou řadu rolí v divadle i ve filmu. Je významným českým hercem a dramatikem. Hrál mj. ve filmech: Svatba jako řemen, Soukromá vichřice, Penzion pro svobodné pány, Marketa Lazarová, Nesnesitelná lehkost bytí, Černí baroni, Vratné lahve. Divadelní hry: Hodinový hoteliér, Případ pro vesnického policajta, Arest, Sanitární noc, Protentokrát zbohatnem. Pavel Landovský zemřel 10. října roku 2014.

Restaurace Na Staré faře, Na Fišerce 17, Praha 6

Dostupné v: English | Česky

Dům stojící od roku 1770 na křižovatce několika cest v blízkosti kostela svatého Matěje a návrší mezi Dejvicemi a Šáreckým údolím. Budova původně sloužil jako fara, po čase se stala oblíbenou restaurací. Někde v těchto místech se dne 6. ledna 1977 kolem poledne podařilo Pavlu Landovskému, vezoucímu Václava Havla, Ludvíka Vaculíka a hlavně 242 exemplářů Charty 77 určených k odeslání signatářům, setřást automobily pronásledujících estébáků. 

Restaurace Na Staré faře, Na Fišerce 17, Praha 6

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo